gevaarlijke stoffen
De Gezondheidsraad adviseert de minister van SZW om pyridine te classificeren in gevarencategorie 2, als een stof die ervan verdacht wordt kankerverwekkend te zijn voor mensen. Er is …
Lees meer
BNNVARA-programma Zembla heeft documenten in handen waaruit blijkt dat Chemours al tientallen jaren wist dat de PFAS die het gebruikte, de omgeving vervuilde en gevaarlijk was voor personeel en het milieu.
…
Lees meer
Al jaren stijgt het aantal goederentreinen tussen Nederland en Duitsland. Vorig jaar reden er op de drukste dagen meer dan honderd exemplaren over de Brabantroute, volgens …
Lees meer
De gezondheid van omwonenden van industrie verdient betere bescherming door bedrijven, lokale overheden en omgevingsdiensten. Zij gebruiken niet alle …
Lees meer
Stoffenmanager® publiceert een geïntegreerd overzicht van relevante beroepsallergenen. De lijst met meer dan 850 stoffen is een uitbreiding en update van de eerder uitgebrachte …
Lees meer
REACH verplicht opleiding voor elke gebruiker …
Lees meer
De gemeente Tilburg en treinonderhoudsbedrijf NedTrain moeten wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft ieder ruim drie ton aan boetes betalen, omdat ze jarenlang …
Lees meer
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verplicht Tata Steel om de uitstoot verder terug te brengen. Met een aanscherping op de vergunning van de …
Lees meer
In juni 2021 heeft een emissie van ongeveer 14 ton gevaarlijke stoffen plaatsgevonden bij een acrylonitrilfabriek op het industriecomplex Chemelot. Door het uit balans raken van …
Lees meer
Op woensdag 30 november behandelde Rutger Castricum in zijn televisieprogramma De Hofbar hoe bedrijven en overheid omgaan met de gezondheid van …
Lees meer
De omstreden naam DuPont verdwijnt voorgoed uit Dordrecht. De laatste fabriek van het bedrijf staat volgens RTV Dordrecht te koop. Daarmee komt voor Dordrecht en omgeving een einde aan …
Lees meer
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept leveranciers van gevaarlijke stoffen en mengsels op om vóór 1 januari 2023 hun veiligheidsinformatiebladen (VIB) aan te passen. Foute informatie op de VIB’s leidt ertoe dat gebruikers onvoldoende of onjuist …
Lees meer
In het stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel zijn opnieuw hoge waarden van PAK en metalen gevonden, waaronder lood. Dat blijkt uit nieuwe metingen die het RIVM dit voorjaar deed. De meetresultaten zijn vergelijkbaar met RIVM-onderzoek uit 2020. Of de hoeveelheid PAK en metalen in de IJmond …
Lees meer
Diisocyanaten (stoffen die o.a. bij het aanbrengen van PUR kunnen vrijkomen) kunnen met name bij inademing ernstige allergieën veroorzaken, zoals astma. Daarom is bepaald dat iedereen die beroepsmatig (industrieel, professioneel of als ZZP’er) met deze stoffen werkt vanaf 24 augustus 2023 een opleiding …
Lees meer
Omdat de energietransitie niet stilstaat, hebben NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) en Brandweer Nederland vele hulpmiddelen, aandachtskaarten en protocollen gepubliceerd, bijvoorbeeld over LNG, waterstof en energieopslagsystemen. In het zakboek
Energietransitie voor incidentbestrijders is al die operationele kennis gebundeld: de voornaamste risico’s en handelingsperspectieven in een handig formaat.
Het zakboek bevat informatie over:
- accu’s
- biomassa
- elektriciteit
- geothermie
- koolstofdioxide
- liquified natural gas (LNG)
- multifuel tankstations
- waterstof
- windturbines
- zonnepanelen.
Per energiedrager is een QR-code is toegevoegd naar de actuele aandachtskaart(en). Het zakboek is primair bedoeld voor manschappen, bevelvoerders, (hoofd)officieren van dienst en adviseurs gevaarlijke stoffen. Uitgebreidere informatie over dit onderwerp is te vinden in het geactualiseerde infoblad
Energietransitie voor incidentbestrijders.Download hier het
zakboek Energietransitie voor incidentbestrijders.
Bron:
NIPV …
Lees meer
Chemiefabriek Chemours in Dordrecht heeft vorig jaar naar schatting 150 kilo GenX – een giftige PFAS – in het water geloosd, terwijl slechts vijf kilo geoorloofd is. Rijkswaterstaat bevestigt de gemeten GenX-concentraties, maar heeft er niet op gehandhaafd. Chemours ontkent te veel te hebben geloosd. GenX wordt als zeer zorgwekkende stof (ZZS) aangemerkt vanwege …
Lees meer
Bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden. Het RIVM heeft nu voor vijf ziekten en aandoeningen beschreven op welke manier dit verband het best kan worden onderzocht. Het RIVM keek vooral naar de effecten van blootstelling op de lange termijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om …
Lees meer
Uit RIVM-onderzoek blijkt dat bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken niet altijd goed zijn voorbereid op stroomuitval. Daardoor kunnen ongelukken ontstaan. Door de overgang naar duurzame energie werken steeds meer fabrieksprocessen op elektriciteit. De vraag naar elektriciteit neemt daardoor toe, en de kans op ongelukken ook. Het is belangrijk dat …
Lees meer
Het RIVM heeft nieuwe risicogrenzen voor PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) in oppervlaktewater afgeleid. Uitgangspunt van deze grenzen is dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater kunnen eten, zonder te veel PFAS binnen te krijgen. Uit de nieuwe grenzen blijkt dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mogen zitten dan volgens de bestaande normen. Dat komt doordat PFAS al …
Lees meer
De snelle verspreiding van (giftige) rook is de belangrijkste oorzaak van slachtoffers bij brand in gebouwen. Wat zijn de risico’s van rookverspreiding voor het vluchten en voor het stay-in-place-concept? Kunnen deze risico’s worden beperkt door aanvullende voorzieningen? Dat onderzocht NIPV …
Lees meer