Kennis opdoen, maken en uitwisselen tijdens verreweg de leukste dag voor de veiligheidskundige van het jaar.
Hoe
In ieder geval niet via kennisconsumptie door overspoeld te worden met de expertise van sprekers in een congreszaal met een PowerPoint-presentatie,maar wél door live met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.
Aan verschillende tafels worden (eigen) praktische casussen besproken. Wij zorgen voor een gespreksleider met expertise over het onderwerp dat aan de tafel besproken wordt. De gesprekken duren circa een uur in verschillende rondes. Er zijn formulieren aanwezig om te noteren wat je geleerd hebt (conform ICT) of om het telefoonnummer van je gesprekspartner op te schrijven.
Is jouw tafel eerder uitgesproken? Dan loop je naar een oude bekende, maak je kennis met een nieuw gezicht, drink je een kop koffie of staar je mijmerend in de verte. Alleen de start van de rondes wordt centraal aangegeven. Binnen die vaste startmomenten is het de bedoeling dat de deelnemers – allen volwassen veiligheidskundigen – ondersteund door de gespreksleider, zelf hun kennis delen en opdoen.
Aan het eind van de rondes vindt normaliter de feestelijk uitreiking van de DVK Schrijfprijs plaats. Maar we konden het de inzenders natuurlijk niet aandoen om ze tot na de zomer te laten wachten. Ze zijn er wel bij en we zetten ze graag nog even in het zonnetje met een drankje en een bitterbal om zo de dag af te sluiten.
Wat
De thema's worden bepaald door de deelnemers zelf!Bijvoorbeeld over:
- Machinerichtlijn,
- Werken op lage hoogte,
- Opslag van nieuwe energie,
- Facefit testen,
- Onderhoud en keuring van hijsmiddelen,
- Cultuur en gedrag,
- Luchtbemonstering,
- Werken in besloten ruimten en
- Geluid.
Waarom
Vlak voor corona hadden wij wilde plannen om Peer Review bijeenkomsten te organiseren en zo te voorzien in de ICT-behoefte. Zodat we ons licht bij elkaar konden opsteken, door een collega gestimuleerd konden worden om ergens eens op een andere manier licht over te laten schijnen, energie te krijgen waar jouw lampje op kan branden, enzovoorts.Die plannen werden destijds door corona gedwarsboomd. Maar het idee om 'iets van elkaar op te steken' is daardoor niet minder zinnig geworden. En die overtuiging leidde in 2022 tot de eerste editie van de Dag van De Veiligheidskundige op 10 juni 2022. Onder het motto ‘bijna iedereen heeft wel een dag, waarom wij eigenlijk niet!?’