OM eist boete om blootstelling Chroom6

De gemeente Tilburg en treinonderhoudsbedrijf NedTrain moeten wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft ieder ruim drie ton aan boetes betalen, omdat ze jarenlang werklozen hebben blootgesteld aan Chroom6 en andere gevaarlijke stoffen. Tilburg liet tussen 2004 en 2011 mensen met een bijstandsuitkering verflagen afschuren van oude treinstellen, die bestemd waren voor het Spoorwegmuseum. De verf bevatte het kankerverwekkende Chroom6. Ook kwamen de arbeiders in aanraking met lood en fijnstof.

Volgens het OM zijn de arbeidsregels 'met voeten getreden' en ging op het gebied van arbeidsomstandigheden 'vrijwel alles fout'. De officier van justitie sprak maandag voor de rechtbank in Rotterdam van een 'ontluisterend beeld'. Tilburg liet als werkgever 'veel steken vallen' en NedTrain 'verzuimde kennis over de gevaren van Chroom6 te delen', aldus het OM. Terwijl daar al sinds de jaren zeventig kennis over bestond binnen het onderhoudsbedrijf van de NS.

Strafeisen

De gemeente had het gezag over de uitkeringsgerechtigden die werkzaam waren bij het project en was daarmee eindverantwoordelijk. Het betrokken bedrijf was geen werkgever maar gezien de samenwerkingsovereenkomst en het ter beschikking stellen van de hal waarin de werkzaamheden plaatsvonden, was er wel sprake van feitelijke samenwerking op de werkvloer. Voor beide verdachten vindt de officier geldboetes van 317.000 euro op zijn plaats.

Met de kennis van toen

'NedTrain had de deskundigheid en de kennis, maar stelde een hal beschikbaar die op geen enkele wijze voldeed aan de eisen', zei de aanklager in de zaak. Zo ontbrak het aan adequate afzuiging en werden niet de juiste beschermingsmiddelen gebruikt. Voor de eigen werknemers, die in de hal ernaast werkten, had NedTrain de veiligheid volgens het OM wél op orde.

Angstcultuur

Deelnemers werden 'feitelijk monddood gemaakt', stelde de officier van justitie. Bij het 'minste of geringste' dreigden ambtenaren volgens haar om uitkeringen stop te zetten. 'Dit alles geeft het begrip angstcultuur een nieuwe lading.'

Amper voorgelicht

Aan het treinproject werkten in totaal achthonderd mensen mee. Een deel kreeg later gezondheidsproblemen, variërend van allergieën tot zeer ernstige ziekten als longkanker. Om mensen tegemoet te komen, stelde de gemeente in 2019 een schaderegeling in. De strafzaak staat daar los van.

Getuigen hebben tijdens het onderzoek verklaard dat de hal die voor het project werd gebruikt altijd onder het stof zat, tot de kantine aan toe. Volgens het OM werden mensen amper voorgelicht over persoonlijke beschermingsmiddelen en werd daarop ook niet goed toegezien. Volgens justitie is niet gebleken dat Tilburg de risico's van Chroom6 kende, maar had de gemeente wel kunnen en zelfs moeten weten dat de stof 'levensgevaar of ernstige gezondheidsschade' kan veroorzaken. Bij NedTrain was die kennis voorhanden, maar daar werd 'niets mee gedaan'.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.

Bronnen: OM en Noord Hollands Dagblad
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.