Zembla: de pfas-doofpot van Chemours

BNNVARA-programma Zembla heeft documenten in handen waaruit blijkt dat Chemours al tientallen jaren wist dat de PFAS die het gebruikte, de omgeving vervuilde en gevaarlijk was voor personeel en het milieu.

In 1993 wordt bij de vestiging in Dordrecht ontdekt dat er onder de fabriek een probleem is met de vervuiling van grondwater. Er worden pfas-concentraties gemeten die 75 keer hoger zijn dan de eigen norm van DuPont. Op last van het hoofdkantoor in de VS wordt een pfas-coördinator aangesteld. Die constateert dat er door kapotte en scheurende leidingen grote hoeveelheden pfas zijn gelekt en ondergronds ‘een stortplaats’ is ontstaan. Hij waarschuwt dat de vervuiling zeer moeilijk te beheersen is en dat de verspreiding van de stof ernstige aansprakelijkheidsgevolgen kan hebben.

In 2016 maakt DuPont zich zorgen over de stortplaatsen in de buitenlucht die worden gebruikt voor pfas-afval. De coördinator schrijft dat het ethisch gezien het beste is om metingen te gaan doen, maar dat daar politieke problemen bij komen kijken.

ZEMBLA – 'De PFAS-doofpot' is vanavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Bron: NOS.nl

 

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.