preventie
Jaarlijks overlijden ruim 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen.
Preventiemedewerkers hebben dan ook een …
Lees meer
Als preventiemedewerker houd je je bezig met veilig en gezond werken in jouw organisatie. Maar wat zijn precies je taken? En hoe begin je? De gratis Snelstartgids voor preventiemedewerkers, …
Lees meer
inPreventie lanceert een online Toolbox Samenwerken; een door TNO ontwikkelde toolbox met instrumenten die helpen bij de samenwerking en bij het …
Lees meer
EénVandaag zocht in de
radiouitzending van 2 januari uit of het waar is dat oudere werknemers minder vaak ziek zijn dan hun jonge collega's. Uit cijfers van het CBS blijkt dat …
Lees meer
De afgelopen maanden heeft het NCvB op de website van het Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid een groot aantal geactualiseerde en nieuwe …
Lees meer
Deze systemen maken het mogelijk in een vroegtijdig stadium nieuwe of opkomende werkgerelateerde ziekten op te sporen, kunnen de officiële cijfers aangaande beroepsziekten aanvullen en een …
Lees meer
De SER, NPHF Federatie voor gezondheid en GGD GHOR Nederland hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan de informateur over preventie voor …
Lees meer
Bereid je voor op de nieuwe Arbowet - Op 1 juli 2017 gaat de nieuwe Arbowet in. Dit heeft ook gevolgen voor de invulling van een RI&E. Op dinsdag 13 juni, in de
Week van de RI&E, lanceert het Arboportaal een toolbox met …
Lees meer
De vermindering van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk staat hoog op de agenda bij overheden, branche- en werkgeversorganisaties en vakbonden. Dirk van Well van de VNCI en Diana Martens van de Inspectie SZW gaan in op …
Lees meer
De maatregelen van bedrijven om ongelukken op het werk te voorkomen, zijn te vrijblijvend. Het aantal slachtoffers van ongelukken op het werk kan worden …
Lees meer
De werkgever moet volgens de Arbowet werknemers doeltreffend voorlichten over het werk in relatie tot arbeidsomstandigheden. …
Lees meer
Preventie is de eerste stap naar veilig en gezond werken. Werkgevers zijn verplicht om preventie systematisch aan te pakken. Zij moeten: …
Lees meer
De evenementenbranche is een sector met arbeidsrisico’s. Voor mijn vak safety en security is het daarom lang niet zo interessant bij een accountantskantoor als bij een beurs- en congresgebouw. Er wordt dagelijks gewerkt aan optimale veiligheid voor iedereen.
…
Lees meer
Slechts 35 % van de Nederlandse bedrijven heeft een alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid), terwijl bijna iedere ondernemer daar wèl de voordelen van inziet. …
Lees meer
Het einde van de vrijdagmiddagborrel is nabij, voorspelt Harry Rienmeijer, directeur van Trafieq. Bij een effectief bedrijfsbeleid rondom alcohol en drugs past volgens Trafieq geen vrijdagmiddagborrel meer. Voor een alcohol-, drugs- en medicijnvrije werkvloer ontwikkelde Trafieq een speciaal programma. …
Lees meer
Inventarisatie van risico’s is verplicht: ook voor het brede en verborgen risico van middelengebruik. Het voeren van een restrictief beleid ten aanzien van alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer helpt bedrijven bij het waarborgen van de veiligheid. …
Lees meer
Beleid op het gebied van alcohol, drugs en medicijnen (ADM) komt niet uit de lucht vallen. Ook het internet biedt geen kant en klare modelplannen. Bij bedrijven die risicovol werk doen of hun werk uitvoeren in risicovolle omgevingen is het besef volop aanwezig dat alcohol, drugs en medicijnen desastreus kunnen zijn voor de veiligheid op de werkvloer. Die bedrijven blijken baat te hebben – of te hebben gehad – bij externe ondersteuning. …
Lees meer
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor alle incidenten. Maar het voorkomen van incidenten heeft nog een groot voordeel, namelijk het voorkomen van nóg grotere incidenten. …
Lees meer
Werkgevers maken aanzienlijke kosten doordat hun werknemers alcohol, drugs of medicijnen (ADM) gebruiken. Dat komt vooral door verzuim en productieverlies, maar ook ongevallen met letsel of schade zorgen voor enorme kostenposten, vervelende nasleep en imagoschade. …
Lees meer
Op dit moment heeft 20% van de beroepsbevolking een chronische aandoening en dit aandeel neemt de komende jaren fors toe. In 2030 zal één op de vier werknemers een chronische ziekte zoals …
Lees meer