Destillatie

Methode om een mengsel van vloeistoffen met verschillende kookpunten van elkaar te scheiden.

Door beheerste verwarming van het mengsel zal aanvankelijk voornamelijk de fractie met het laagste kookpunt verdampen. Als de damp in een koeler condenseert zal die vooral uit die lichte fractie bestaan. Is die eenmaal ontweken uit het mengsel, dan stijgt (bij blijvende aanvoer van warmte) de temperatuur tot op of nabij het kookpunt van de ‘volgende’ fractie, waarna die ontwijkt.

Destillatie is een veelgebruikte techniek voor het scheiden van ruwe aardolie in gassen, benzine, nafta, kerosine, diesel, zware stookolie en bitumen.

Destillatie hoeft niet onder atmosferische druk plaats te vinden, maar kan ook onder verhoogde druk, onder vacuüm of bij zeer lage temperaturen plaatsvinden.

Die laatste zogenaamde ‘cryogene destillatie’ wordt toegepast voor het scheiden van lucht in (vloeibare) stikstof, (vloeibare) zuurstof en edelgassen.


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.