Miljoenennota: robuuste groei, 'Nederland houdt zich knap staande'

Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog 'robuust . Hoekstra sprak van een 'normaal groeitempo'. Volgens de Miljoenennota houdt Nederland 'zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt'.

Lees:
de Samenvatting Miljoenennota 2020
de complete Miljoenennota 2020
of de Rijksbegroting van SZW


Hieronder de eerste reacties van de verschillende branche- en beroepsorganisaties

Bouwend Nederland
Intenties voor investeringen goed, grote zorgen over uitvoerbaarheid
Bouwend Nederland is gematigd positief over de voornemens van het kabinet zoals opgenomen in de Miljoenennota. De intenties om te komen tot een investeringsfonds voor o.a. infrastructuur en de geplande investeringen in de woningmarkt zijn goed. Veel hangt af van de uitwerking die nog onvoldoende concreet is. Bouwend Nederland hamert opnieuw op meer regie van het kabinet om knelpunten op de woningmarkt, infrastructuur en verduurzaming aan te pakken. Echter, als op heel korte termijn geen oplossing wordt gevonden voor de bouwstop als gevolg van de stikstofuitspraak blijven alle ambities slechts woorden op papier. De woningnood en het fileleed lopen verder op, de grootschalige verduurzaming van Nederland komt onvoldoende van de grond en de onzekerheid voor bouw- en infrabedrijven duurt voort.

FME
Vertienvoudig innovatiegeld
Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME vindt het onbegrijpelijk dat er komend jaar niet extra geïnvesteerd wordt in innovatie. 'Dit kabinet heeft bij haar aantreden 150 miljoen per jaar extra voor innovatie uitgetrokken. Het tienvoudige is nodig om echt verschil te maken in een wereld waar steeds meer landen investeren in sleuteltechnologieën', zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming in een eerste reactie op de Miljoenennota.

Koninklijke Metaalunie
Overheid moet duit in zakje doen
Koninklijke Metaalunie vindt dat dit kabinet alles op alles moet zetten om Nederland niet in het slot te gooien voor mkb-bedrijven. 'Er moeten pasklare, pragmatische oplossingen komen om bijvoorbeeld het PAS-probleem adequaat op te lossen en schijnzelfstandigheid op een goede manier aan te pakken zonder dat een mkb-ondernemer geremd wordt in zijn/haar ondernemerschap.
Met alle beloftes die de afgelopen jaren gedaan zijn, wordt het nu echt tijd die waar te maken, met de MKB-toets in de hand', zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie.

Vakcentrale voor professionals
Investeer in werknemers, dan komt Nederland verder
Het kabinet moet over de volle breedte investeren in de ontwikkeling van werknemers, zodat zij verzekerd zijn van werk, een fatsoenlijk inkomen en gezond de eindstreep halen. Voor structurele investeringen zou nu voldoende ruimte moeten zijn, nu de rente op schatkistpapier negatief is en de overheidsfinanciën op orde zijn. Daarnaast moet fors ingezet worden op lastenverlichting. Ook verdient de (semi) publieke sector veel meer erkenning en investering. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een eerste reactie op de Troonrede.

NVAB
'Financiering voor kwaliteitsbeleid ontbreekt'
NVAB-voorzitter Gertjan Beens: ‘Men is zich bij SZW bewust van de noodzaak om meer bedrijfsartsen op te leiden, en ziet ook in dat een degelijk kwaliteitsbeleid daarvoor van belang is. Daar is een Kwaliteitstafel voor ingericht, maar geld wordt niet beschikbaar gesteld. Anders dan de curatieve sector moeten wij op zoek naar private financiering. Een lastige opgave.’

VNCI
Miljoenennota mist urgentie
Martijn Broekhof, hoofd Energie & klimaat bij de Koninklijke VNCI, reageert als volgt:
'De vorige week gepresenteerde Miljoenennota is de eerste begroting van het kabinet sinds de presentatie van het Klimaatakkoord. Je zou er daarom een concretere uitwerking van de beleidsvoornemens uit het Klimaatakkoord in verwachten. En een sense of urgency met betrekking tot maatregelen die nodig zijn om de klimaattransitie in gang te zetten. Vooral omdat de politiek en de maatschappij verwachten dat de industrie op korte termijn met concrete investeringen komt in projecten die hun CO2-uitstoot reduceren.
Die sense of urgency vind ik in de Miljoenennota onvoldoende terug. Het Klimaatakkoord bevat een aantal ‘wortels’ (verleidingen, of bonussen, waarmee de kosten omlaag gaan) en een aantal ‘stokken’ (verplichtingen, waarmee de kosten hoger worden). In de begroting van het kabinet voor 2020 zie ik weinig verleidingen, vooral stokken. Zo is er nu zekerheid dat de ODE-tarieven (Opslag Duurzame Energie) voor de industrie worden verhoogd. Maar zekerheden over bonussen ontbreken.'


Lees ook:
Reacties op de Miljoenennota 2019,
Reacties op de Miljoenennota 2018,
Een greep uit de reacties op de Miljoenennota

Bron: NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.