Reacties op de Miljoenennota 2018

Op dinsdag 19 september 2017 was het Prinsjesdag en sprak Koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarmee opende hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna bood demissionair minister Dijsselbloem van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2018 aan de Tweede Kamer aan.
De Miljoenennota en de Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken zijn nu beschikbaar.

Hierna de eerste reacties van de verschillende branche- en vakbondsorganisaties op de gepresenteerde 'beleidsarme' plannen.



Ondernemersorganisatie FME
ziet in de Troonrede bijzondere aandacht voor belang digitalisering in Nederland.

FME is groot voorstander voor de aandacht die er is voor cybersecurity om de toenemende risico's en dreigingen in de digitale wereld beter het hoofd te kunnen bieden. Zo staat in de Troonrede: "Er komt extra geld om op te treden tegen cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit." Ook is er aandacht voor de Brexit, een teleurstellende stap voor de Europese samenwerking. FME vindt internationale samenwerking van groot belang om tot oplossingen te komen voor maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken, zoals het klimaatakkoord van Parijs en het onverkort uitvoeren van het Energieakkoord.

Nederland heeft een uitstekende uitgangspositie om de economische kansen van de digitale toekomst voluit te benutten. De keerzijde van deze afhankelijkheid van ICT is dat het ons kwetsbaar maakt voor cyberincidenten. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: "Het belang van digitalisering is voor Nederland groot, daarom ben ik blij met deze aandacht voor cybersecurity." FME is verheugd dat de overheid € 26 miljoen vrijmaakt om een begin te maken met de aanpak van de toenemende risico's en dreigingen in de digitale wereld. FME maakt zich daarom al lange tijd sterk voor concrete maatregelen gericht op kennis- en informatiedeling over cybersecurity. Daarom is FME ook blij met de oprichting van een Digital Trust Centre (DTC), waarvoor € 2,5 miljoen euro op de EZ-begroting is gereserveerd. Dit DTC moet mkb-bedrijven in staat stellen hun cybersecurity beter te organiseren. Op deze manier kan de ambitie van Nederland 'as a safe place to do business' werkelijkheid worden.

Om de kansen van Smart Industry te kunnen blijven benutten, is het noodzakelijk dat we vertrouwen hebben in de digitale wereld en ons er veilig in kunnen bewegen. FME-voorzitter Dezentjé Hamming: "Aandacht voor cybersecurity is geen luxe maar noodzakelijk om het innovatieve karakter - en daarmee het verdienvermogen van de technologische industrie - in stand te houden."

Miljoenennota
Dit jaar wordt de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer zonder Algemene Politieke Beschouwingen. Het lijkt erop dat de formatie zijn einde nadert en in het regeerakkoord de besluiten zijn opgenomen voor de nieuwe regering. In het najaar worden de plannen van het nieuwe kabinet besproken en behandeld in de Tweede Kamer. FME heeft in de lobby de formateur en politieke partijen met regelmaat geïnformeerd. In de Industrieagenda staat de FME-visie op de belangen voor de technologische industrie.

FME kijkt uit naar het regeerakkoord. Er is ambitie nodig voor de toekomst. Om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen, zoals onze energie- en voedselvoorziening, het klimaat, gezondheid en veiligheid, zijn investeringen nu nodig. Met deze noodzakelijke investeringen in innovatie, onderwijs en de digitalisering van de economie kan een nieuw kabinet zorgen dat Nederland voorop blijft lopen.



Vakbond CNV
: Meer zekerheid en loon naar werken

"Echte groei reflecteert zich in vaste banen en fatsoenlijk loon," zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de gepresenteerde Miljoenennota.

Limmen: "De bedrijfswinsten gieren door het dak, maar de onzekerheid in de samenleving neemt alleen maar toe. Dat kan niet zo zijn. Nu het eindelijk beter gaat met Nederland moet iedereen kunnen profiteren van die welvaart, zeker de middengroepen die in de crisis de grootste offers gebracht hebben."

Onzekerheid groeit
"Inmiddels werkt bijna 40% van de middengroepen op een flexcontract, ouders moeten bijspringen bij studerende kinderen", vervolgt Limmen. "Steeds vaker zijn middengroepen afhankelijk van een tweede inkomen om het hoofd boven water te houden. Daarom ligt bijvoorbeeld ook de eigen bijdrage aan de zorg heel gevoelig. Op de woningmarkt vallen deze groepen ook nog eens tussen wal en schip. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar de vrije huur- en koopmarkt is veel te duur. Vooruit kijken, een gezin stichten, is voor deze groep steeds moeilijker, en dat moet stoppen."

"Deze problemen masseer je niet weg met alleen maar extra koopkracht. Het vraagt van een nieuw kabinet ingrepen om zekerheid te bieden aan mensen. Het terugdringen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt moet daarvan de kern vormen. Ook de ouderenwerkloosheid moet worden aangepakt. Jongeren verdienen een betere start op de arbeidsmarkt dan het zoveelste tijdelijk contract."

Investeer in onderwijs
Over het onderwijs zegt Limmen: "Misschien wel mijn grootste teleurstelling in deze begroting zit hem in het voorstel omtrent het loon voor leraren. Leerkrachten in het primair onderwijs hebben recht op een beter salaris en minder werkdruk, dat vraagt structurele investeringen van het kabinet. De huidige toezegging is onvoldoende, de acties in het onderwijs gaan door zolang leraren en leraressen op de basisschool er niet echt een flinke duit bijkrijgen. Het nieuwe kabinet zal moeten leveren."

Laat ouderen structureel meedelen in de  groei
De CNV-voorzitter vindt dat ouderen meer moeten profiteren van het economisch herstel. "Ouderen met een pensioen van gemiddeld 37.000 euro of meer gaan er op achteruit. Dat kan niet zo zijn. Vooral middengroepen en ouderen moeten nu eindelijk eens voelen dat het ons economisch beter gaat, want zij zijn het die tijdens de crisis de grootste offers gebracht hebben. En dát is de opdracht voor het nieuwe kabinet."



Eerste reactie Vakcentrale voor professionals: Kom over de brug met lastenverlichting voor middengroepen

Werkenden en gepensioneerden zien de economische groei onvoldoende terug in hun portemonnee. Achter de huidige conjunctuur gaat voor grote groepen mensen nog veel onzekerheid schuil. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een reactie op Prinsjesdag. “Het overheidstekort is omgebogen en bedrijven maken weer volop winst. Werknemers en gepensioneerden hebben daaraan hun steentje bijgedragen. De VCP vindt het hoogste tijd voor lastenverlichting, hogere lonen, zekerheid en investeringen in professionals. Dat is een gedeeld belang”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Lastenverlichting middengroepen
De koopkracht laat een voorzichtige plus zien. Maar zeker voor de middengroepen blijven de lasten onverminderd hoog. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van maatregelen die tijdens de crisis zijn ingezet. De afbouw van arbeidskorting en algemene heffingskorting treft nog altijd de midden- en hogere inkomens. Gepensioneerden boven modaal met hoge zorgkosten betalen de rekening. Ook de hogere btw (21%) voelen veel mensen in hun portemonnee. De VCP roept op de lasten voor de middengroepen te verlichten. Door toegenomen complexiteit van belastingen en toeslagen profiteren middengroepen in beperkte mate.

Terug naar een normaal arbeidscontract
Volgens de VCP is er ondanks de daling van de werkloosheid ook op de arbeidsmarkt nog sprake van veel onrust. De middenklasse ervaart een toenemende onzekerheid door zaken als digitalisering en robotisering, maar ook door flexibilisering van de arbeidsmarkt. ‘’Steeds meer werknemers hebben nauwelijks uitzicht op een normaal contract met voldoende zekerheid. Een normale arbeidsovereenkomst moet het uitgangspunt zijn voor alle professionals, zowel jonge als oudere werknemers”, zegt VCP-voorzitter Van Holstein. “Er moet weer geïnvesteerd worden in professionals, zodat zij hun vak goed kunnen uitoefenen. Een nieuw kabinet zullen wij daarop beoordelen.”

Ruimte voor sectoraal maatwerk bij pensioen
De VCP vindt verder dat het kabinet stappen moet zetten om arbeidsmarkt en pensioen beter op elkaar te laten aansluiten. De AOW-gerechtigde leeftijd stijgt voor veel mensen te snel en de koopkracht van pensioendeelnemers staat onder druk door indexatieachterstanden. Van Holstein: ‘’Het is niet in het gedeelde belang als professionals niet kunnen blijven werken tot hun pensioen en uitvallen door arbeidsongeschiktheid.” De VCP pleit daarom voor een minder snelle verhoging van de AOW- en de pensioenrichtleeftijd, voor de invoering van een flexibele AOW, afschaffing van de RVU-boete en voor meer sectorale ruimte voor maatwerk.



FNV: Laat echt iedereen meeprofiteren van de groei

Het zittende kabinet is trots dat met deze Miljoenennota de koopkracht voor iedereen zou stijgen, maar dat klopt niet. Er is een groep die met 7 procent flink inlevert: 70.000 Wajongers met arbeidscapaciteit. Mensen met een uitkering of een klein pensioen blijven ook behoorlijk achter bij de algemene koopkrachtstijging en veel van hen moeten inleveren.

FNV voorzitter Han Busker vindt het nu het moment om daar iets aan te doen: 'Als Nederland zo'n economische groei doormaakt, is dit het moment om echt iedereen ervan te laten profiteren dat het beter gaat. Teveel mensen leven in Nederland nog in armoede en teveel kinderen groeien hierdoor op in achterstand. Het sociaal minimum, het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven, moet omhoog. En kwetsbare mensen als Wajongers, met vaak flinke zorgkosten, moeten niet hoeven inleveren in 2018.'

Stevige looneis
Gisteren maakte de FNV haar inzet voor de onderhandelingen in het komende cao-seizoen bekend. Een looneis die uiteen loopt van 3,5% tot 5% voor de lager betaalden. Hiermee wordt ook iets gedaan aan de scheve verhouding tussen lager en hoger betaalden.

Achterstallig onderhoud
Han Busker: 'Het is van groot belang nu er financieel de ruimte is, om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Dus investeren in mensen en een flinke loonstijging voor alle werkenden, juist ook voor leerkrachten, brandweer, politie, verzorgenden en defensiepersoneel, die al jaren op de nullijn zitten en zich elke dag voor dit land en de mensen die er wonen inzetten. Het sociaal minimum moet nu echt omhoog en flexbanen moeten worden omgezet in vaste banen, zodat ook deze groep werkenden vastigheid krijgt.'



UNETO-VNI: 'Energietransitie moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet'

Bij het verschijnen van de Miljoenennota kijkt Doekle Terpstra vooral reikhalzend uit naar het volgende kabinet. Volgens de voorzitter van UNETO-VNI moet de nieuwe regering de financiële ruimte gebruiken voor de energietransitie. 'Ons land staat er prima voor, mede dankzij het huidige kabinet', zegt Terpstra in reactie op de laatste Miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte-II. 'Nu is het tijd om te investeren in onze toekomst. We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Dat moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet. Met gerichte investeringen en een consistent beleid kunnen we ons land kampioen maken op het gebied van verduurzaming.’

Klimaatwet
Terpstra verwacht van het nieuwe kabinet op korte termijn een klimaatwet. ‘Ik heb er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de urgentie inziet en snel aan de slag gaat. We kunnen de energiebesparingsdoelstellingen van Parijs halen, als we de juiste maatregelen nemen. We moeten investeringen in energiezuinige woningen en gebouwen stimuleren, niet blokkeren. Het gaat om de verduurzaming van grote aantallen gebouwen, daar kunnen we niet langer mee wachten. Dat levert ons grote milieuwinst op, we creëren tienduizenden banen in de installatiebranche én we bezorgen iedereen een lagere energierekening. Een klimaatwet zorgt voor duidelijkheid bij huishoudens en bedrijven en voorkomt zwabberbeleid.'

Verbod op aardgas
Terpstra pleit voor een verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen. 'De technische installatiebranche is nu al in staat om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. Ook de bestaande bouw kunnen we met hybride warmtepompen en zonneboilers veel energiezuiniger maken.’ De voorman van de installateurskoepel wijst er op dat ook investeringen in de infrastructuur en industrie dringend nodig zijn om de CO2-uitstoot verder te verminderen.

Cybersecurity
UNETO-VNI is verheugd dat het demissionaire kabinet op de valreep nog extra investeringen doet om de aanpak van cybersecurity te intensiveren. De ondernemersorganisatie mist echter investeringen in digitalisering en vindt het teleurstellend dat het kabinet bezuinigt op de innovatieprestatiecontracten voor het mkb. Terpstra roept een nieuw kabinet op om de risico’s voor werkgevers om mensen in dienst te nemen stevig aan te pakken. Daarnaast moeten zzp’ers snel meer duidelijkheid krijgen over hun positie.



Ook TLN reageert op plannen Prinsjesdag

In een eerste reactie is Transport en Logistiek Nederland (TLN) positief over de economische cijfers die het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

​De economische groei lijkt ook de komende jaren aan te houden in Nederland. Goed nieuws voor Nederland, maar zeker ook voor de sector transport en logistiek.

Beleidsarm
Prinsjesdag 2017 is echter verder te typeren als relatief ‘beleidsarm’. Nieuw beleid en nieuwe investeringen worden overgelaten aan het nieuwe kabinet. De verwachting is dat het nieuwe kabinet medio oktober haar Regeerakkoord zal presenteren.

Duurzame mobiliteit
Vanuit het demissionaire kabinet komt geen nieuw beleid. De reeds gereserveerde investeringen op het vlak van infrastructuur voor de komende jaren worden gehandhaafd. Teneinde Nederland in beweging, economisch aantrekkelijk en leefbaar te houden, wil het demissionaire kabinet meer inzetten op duurzame mobiliteit. Deels daaraan gekoppeld kondigt het een meer integrale manier van kijken naar mobiliteit aan.

Voorzet
'TLN ziet in deze integrale benadering een stap voorwaarts ten opzichte van de afgelopen jaren en hiermee lijkt het demissionaire kabinet reeds een voorzet te geven aan het nieuwe kabinet', aldus Arthur van Dijk, voorzitter van TLN.

In beweging houden
TLN is wel van mening dat de voorgenomen investeringen van het demissionaire kabinet in infrastructuur, innovatie en duurzaamheid Nederland niet vooruit gaan helpen. Om Nederland in beweging, maar bovenal economisch aantrekkelijk en leefbaar te houden, zijn forse extra investeringen de komende jaren noodzakelijk.

Meer geld reserveren
TLN roept het nieuwe kabinet dan ook op om de komende jaren echt structureel meer geld te reserveren voor (duurzame) mobiliteit en daarbij investeringen in aanleg en onderhoud van infrastructuur niet te vergeten.



Bouwend Nederland: "Begroting 2018 geen vrijbrief voor stilstand"

Bouwend Nederland roept het nieuwe kabinet op snel beslissingen te nemen over investeringen die Nederland versterken. Het kan niet zo zijn dat de begroting 2018 van het huidige demissionaire kabinet ons land anderhalf jaar op achterstand zet, aldus Bouwend Nederland.

De begrotingen voor 2018 zijn vanwege de demissionaire status dit jaar relatief ‘beleidsarm’. Wel is er een groeiende economie (+2,5%) en een groeiend begrotingsoverschot (+0,8%). Ook de staatsschuld daalt. Dat geeft het nieuwe kabinet financiële ruimte. Nu is het zaak om die ruimte verstandig te benutten, aldus Bouwend Nederland. Bijvoorbeeld voor verduurzaming en infrastructuur zoals wegen, spoor, dijken.

Om onze sterke positie als handels- en dienstenland te verbeteren zijn investeringen op het gebied van wonen en infrastructuur pure noodzaak. Eerder dit jaar hebben 50 coalitiepartijen, waaronder drie ministeries en Bouwend Nederland, in de Bouwagenda aangegeven wat nodig is voor een beter, duurzamer en sterker Nederland. Met een structurele toevoeging van 150 miljoen euro per jaar aan het infrastructuurfonds kan de mobiliteitsgroei worden opgevangen. Ook moet de achterstand op onderhoud, renovatie en vervangen van kunstwerken snel worden aangepakt. Dit vergt een jaarlijkse investering ter grootte van 100 miljoen euro.

Verder verdient de verduurzaming van de gebouwde omgeving prioriteit met het oog op een CO2 neutraal Nederland. Mooie bijkomstigheid is dat gezinnen structureel meer in de portemonnee houden, omdat dankzij de verduurzaming de energienota daalt. Het kabinet moet volgens Bouwend Nederland ook investeren in vaste banen, door bijvoorbeeld de lasten op arbeid te verlagen. Dat geeft werkgevers in de bouw vertrouwen en ruimte om mensen een vaste baan te geven.

Bouwend Nederland heeft vertrouwen dat het nieuwe kabinet snel aan de slag gaat, zodat de begroting 2018 geen vrijbrief voor stilstand wordt.

Lees ook: Een greep uit de reacties op de Miljoenennota (2017)
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.