Quantumcomputer

(ICT, fysica)

In de jaren '80 bedachte rekenmachine die niet zoals een conventionele computer met de twee vaste waarden 0 en 1 (binair), oftewel wel spanning/geen spanning rekent, maar met qubits, die alle toestanden tegelijk kunnen aannemen of, zoals men ook wel zegt, pas kiest om nul of een te worden bij meting. De rekenkracht van quantumcomputers (of kwantumcomputers) neemt exponentieel toe met het aantal qubits en is door het parallel uitvoeren van berekeningen tot honderdbiljoen maal sneller dan de 'gewone' computer. 

De quantumcomputer is nog in de experimentele fase, maar is in het lab al in staat gebleken tot het uitvoeren van nuttige berekeningen. 

Er zijn toepassingen denkbaar die alleen met quantumcomputers kunnen worden gerealiseerd, vooral als er extreem grote hoeveelheden data moeten worden verwerkt. Cybersecurityspecialisten vrezen de quantumcomputer vooral omdat versleuteling die theoretisch met 'brute rekenkracht' kan worden gekraakt (maar nu honderden jaren 'uitproberen' zouden vergen) met de quantumcomputer in een oogwenk worden ontsleuteld.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.