Draaistroommotor

Ook kortsluitankermotor.
Betrouwbare, veel toegepaste en weinig slijtagegevoelige elektromotor .

Bij synchrone draaistroommotoren en een netfrequentie van 50 Hz is het toerental daarom altijd 3000 omwentelingen per minuut, hoewel motoren via aangepaste veldwikkelingen in de stator ook voor 1500 of 750 rpm kunnen worden gemaakt.
Voor afwijkende snelheden moet een transmissie (tandwielkast) worden toegepast of een speciale frequentieregelaar worden gebruikt.

Draaistroommotoren slijten nauwelijks, alleen de lagers. Ze hebben geen koolborstels en commutator, zoals vele gelijkstroommotoren. Om een draaistroommotor op enkelfasige wisselspanning te laten draaien kan de derde fase worden aangesloten via een condensator op de enkele fase, wat het vermogen aanzienlijk vermindert.
Verwisseling van twee van de fasen maakt dat de motor andersom draait, een vaak voorkomende fout bij ‘snelle’ reparaties, waar ook veiligheidsrisico’s mee gemoeid kunnen zijn: denk aan lopende banden, roerwerken en pompen.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.