Datacommunicatie

(techniek, ICT)
Het overdragen van (digitale) gegevens, de transmissie ervan via netwerken.

De prestatie/kwaliteit van een datacommunicatieverbinding wordt uitgedrukt in de snelheid (aantal bits dat per seconde kan worden overgedragen), de vertragingstijd tussen het verzenden van data en de aankomst (latency) in milli- of microseconden, de jitter (de variatie van de latency) en de BER (Bit Error Rate).
Welke kwaliteiten het zwaarst wegen is afhankelijk van de toepassing.

Uiteraard is ook de betrouwbaarheid/relatieve beschikbaarheid van circuits van groot belang: in Service Level Agreements met telecomproviders is voor een (lijn)verbinding vaak een gegarandeerde 'uptime' (100 % minus downtime) vastgelegd, vaak extreem hoog (met proportionele boete als die niet wordt gehaald). De provider bereikt dat door redundante verbindingen via andere routes en automatische switch-overs te installeren.

Datatransmissie via het internet werkt niet via discrete, eigen circuits, maar 'packet-switched', waarbij bestanden of 'datastromen' in losse pakketjes worden verdeeld, die via verschillende wegen bij hun bestemming arriveren, om daar weer te worden gerecombineerd. Deze techniek heeft voor- en nadelen. Een van de nadelen is een grotere en minder voorspelbare latency.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.