Cryogeen

Koudmakend.

Cryogene technieken vereisen extreem lage temperaturen, die op aarde alleen kunstmatig kunnen worden gecreëerd, vaak door compressie en expansie van gassen of door warmte aan de omgeving te onttrekken bij de faseovergang van een stof van de vloeibare naar de gasvormige toestand, de verdamping.

Die extreme koude kan voor zeer afwijkend gedrag van materialen zorgen, zoals supergeleiding en superfluïditeit, maar ook het bros worden van vaste stoffen.

Cryogene processen kunnen een veiligheidsrisico met zich meebrengen, bijvoorbeeld bij vloeibaar gemaakte gassen die bij warmtelekken vlot koken, met een enorme volumetoename tot gevolg. Ze verdringen daarbij de omgevingslucht en beïnvloeden de normale (voor de mens noodzakelijke) samenstelling van de (adem)lucht.

PBM’s zoals ademluchtmaskers en gaspakken kunnen, vooral bij contact met extreem koude vloeistoffen, plotseling zeer bros worden en breken of ‘versplinteren’.
Ook voor het ontstaan van vrieswonden moet worden opgepast.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.