Vergrootglas op vleesverwerkende industrie geeft geen mooi beeld

Na de aankondiging gisteren dat ISZW extra scherp zou letten op slachthuizen is vandaag een slachthuis van Vion in Apeldoorn per direct gesloten. Medewerkers reisden samen in achttien busjes, terwijl was afgesproken dat slachthuizen medewerkers niet opeengepakt zouden laten reizen. Nu dit wel is gebeurd, kan de veiligheid niet meer worden gegarandeerd en is de locatie afgesloten, meldt het ministerie van Landbouw.

Het is niet bekend hoe lang de maatregel zal duren. Volgens Omroep Gelderland is onder meer de politie en handhaving aanwezig en mag niemand het terrein op of af. Gisteren ging de sector nog om de tafel met landbouwminister Carola Schouten. Dit volgde nadat tientallen medewerkers van een slachthuis van Vion in Groenlo vorige week met het coronavirus besmet bleken te zijn. Vion zei voorafgaand aan het overleg onder meer de werktijden te verruimen om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers kleiner te maken. Ook zouden 'ruimere bussen beschikbaar worden gesteld waar mogelijk problemen zouden zijn om zich aan de aantallen te houden'.  

Corona uitbraak Groenlo

Op donderdag 21 mei heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in afstemming met - en op advies van de GGD Noord- en Oost-Gelderland maatregelen genomen om een verdere uitbraak van het coronavirus bij VION in Groenlo te voorkomen. Na een steekproef op 18 en 19 mei is bij de uitslagen op woensdag 20 mei bij 44 medewerkers van het bedrijf corona vastgesteld. Hierop heeft de NVWA besloten de keurmeesters niet langer te laten werken op deze locatie. De productie is daarop stilgelegd. Door de voorzitter van de VNOG werd onder andere een gebiedsverbod voor 14 dagen opgelegd aan de medewerkers van VION op de productielocatie in Groenlo. Hierop wordt toegezien door de burgemeester van Oost Gelre. Op 24 mei heeft de VNOG aanvullende maatregelen genomen, omdat bleek dat van de in totaal 657 geteste medewerkers er 147 positief waren getest.

Corona uitbraak Scherpenzeel

Kort voor de uitbraak in Groenlo gebeurde hetzelfde bij een uitsnijderij van Vion in Scherpenzeel. Tientallen Oost-Europese uitzendkrachten raakten daar besmet. Met corona besmette arbeidsmigranten die werkzaam zijn in Scherpenzeel zijn mogelijk onder druk gezet om ondanks ziekteverschijnselen toch te gaan werken. Dergelijke druk is normaal al laakbaar, maar kan in de huidige omstandigheden strafbaar zijn. Het is verboden de openbare gezondheid willens en wetens in gevaar te brengen.
Dat zegt een woordvoerder van de Inspectie SZW. Verhalen die de voornamelijk Roemeense werknemers aan de inspectie hebben verteld, wekken het vermoeden dat het uitzendbureau heeft gedreigd ze uit hun woning te zetten als ze niet gingen werken. De woordvoerder wil echter niet van een concrete verdenking spreken. 'Het is een vermoeden dat dit kan zijn gebeurd.' Het onderzoek loopt nog.

Onderzoek

Aan de directie van VION werd opgedragen om alle medewerking te verlenen bij het aanleveren van de op dat moment nog ontbrekende persoons- en adresgegevens van de medewerkers. Tevens werd gevraagd binnen 48 uur alle gegevens van de medewerkers van VION werkzaam in Noord- en Oost-Gelderland beschikbaar te stellen voor preventief en steekproefsgewijs testen.
De GGD Noord- en Oost-Gelderland staat in direct contact met het management van VION en de betrokken uitzendorganisaties. De gegevens van de 5 ontbrekende medewerkers zijn getraceerd en ook de overige 25 medewerkers zijn inmiddels getraceerd en getest in Nederland en Duitsland. Ton Heerts, voorzitter VNOG: 'De directie van VION heeft alle medewerking verleend die was gevraagd. Dat is positief en betekent dat gezamenlijk met het bedrijf en de GGD NOG het virus verder kan worden ingedamd en bestreden. Hopelijk worden zo weinig mogelijk mensen daadwerkelijk ziek. Een eerste indruk geeft te zien dat minder dan 10% van de positief geteste mensen daadwerkelijk klachten heeft. Voor zover nu bekend ligt niemand in het ziekenhuis. De GGD artsen en verpleegkundigen monitoren dat.'

'Afstand houden is moeilijk voor uitzendkrachten'

Net als in Duitsland bestaat het gros van de medewerkers van Nederlandse vleesverwerkers uit Oost-Europese uitzendkrachten. Het gaat voornamelijk om uitzendkrachten uit Polen en Roemenië. Zij wonen vaak dicht op elkaar in huisvesting van uitzendbureaus. Velen van hen wonen over de grens in Duitsland.
Twee migranten delen doorgaans een kamer van 8 tot 10 vierkante meter en maken samen met anderen gebruik van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en keukens, zegt Klijn, die veel van dit soort locaties heeft bezocht. 'Daarbij pendelen ze vaak naar werk, hutjemutje in een busje van het uitzendbureau,' zei FNV-bestuurder John Klijn eerder tegen NU.nl.

Gevolgbesmetting

Vijf werknemers van de Groenlose slachterij Vion zouden veertien medebewoners van een flatgebouw in de Duitse plaats Rhede hebben besmet met het coronavirus. Dat schrijft De Gelderlander op basis van een onderzoek bij de 105 bewoners van het gebouw.
Het stadsbestuur van Rhede, een plaats met 20.000 inwoners vlak over de grens bij Winterswijk, kwam in actie na de sluiting van slachterij Vion in Groenlo, vorige week woensdag.
Van de met corona besmette Vion-werknemers wonen er vijftien in de regio Borken, vijf van hen in dezelfde flat in Rhede.
De bewoners van tien van de in totaal dertig appartementen in het flatgebouw hebben door de Duitse overheid een quarantaine van veertien dagen opgelegd gekregen.

Lees ook:
Slachterijen onder vergrootglas inspecties
Tweetalige voorman kan bouwongevallen voorkomen

Bronnen: NU.nl, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Joop-BNNVara, RTL Nieuws, De Gelderlander en FD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.