Slachterijen onder vergrootglas inspecties

Nederlandse slachterijen staan vanwege de uitbraak van het coronavirus bij een slachterij van Vion in Groenlo onder het vergrootglas van de Inspectie SZW en de NVWA. Landbouwminister Carola Schouten, die verantwoordelijk is voor de NVWA, dreigt slachthuizen te sluiten die de veiligheid van het personeel niet kunnen garanderen.

De NVWA en de Inspectie SZW hebben alle grote pluimvee- en roodvleesslachthuizen een brief gestuurd om deze bedrijven te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. Uit een rondgang van de inspecties blijkt namelijk dat de naleving van coronaregels niet overal goed gaat. In de brief staat welke maatregen de slachthuizen moeten nemen om eventuele verspreiding van het Coronavirus te voorkomen en zo hun eigen medewerkers en de toezichthoudend dierenartsen van de NVWA en hun officiële assistenten in dienst van KDS te beschermen, want 'Overeenkomstig de wetgeving op het terrein van de arbeidsomstandigheden bent u als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers.'

Protocollen

Voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij niet begrijpt waarom juist in slachterijen veel besmettingen worden aangetroffen. Hij zegt dat de bedrijven al vroeg protocollen hadden. 'Zo laten we alleen nog maar mensen uit één huis samen rijden en in busjes kan anderhalve meter afstand worden gehouden.'

Een speciale verantwoordelijkheid berust volgens de toezichthouders bij de uitzendbureaus die in veel gevallen bepalend zijn voor zowel huisvesting en vervoer als voor de contractvorm met het in te zetten personeel. 'Daarvan kunnen onbedoeld prikkels uitgaan op doorwerken, in weerwil van de RIVM-maatregelen om bij klachten thuis te blijven. Als werkgever is het goed dat u zich daarvan bewust bent en er scherp op toeziet dat medewerkers met klachten thuis blijven', staat in de brief.

Arbeidsmigranten belangrijk voor vleessector

In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. Mede door hun inzet hebben de bedrijven in de afgelopen periode een cruciale bijdrage geleverd aan het borgen van de levering van vlees en vleeswaren.
Een deel van de arbeidsmigranten maakt om begrijpelijke redenen gebruik van gezamenlijke huisvesting en transport. Zij werken immers in Nederland om inkomen te verdienen dat in het thuisland kan worden besteed en willen de huisvestingskosten laag houden. In de cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector.  De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen. Daarnaast heeft ook de uitzendbranche (ABU en NBBU) een eigen Protocol samen veilig werken in de uitzendbranche opgesteld.

Personeel NVWA

In alle slachthuizen werken dierenartsen en ander personeel van de NVWA om toezicht te houden op het slachtproces. Dat werk gaat in principe door om de continuïteit van de voedselketen niet in gevaar te brengen. Maar een veilige werkomgeving moet wel geborgd kunnen worden. Tegenover de NOS geeft Schouten aan slachterijen te sluiten die de naleving van de regels niet op orde hebben. Het kabinet heeft de GGD's gevraagd om al het personeel van slachthuizen te testen op Covid-19.

Bronnen: NieuweOogst, NOS en COV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.