Tata Steel treft maatregelen om overlast te verminderen

Tata Steel treft meer dan 25 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de overlast voor omwonenden 'drastisch vermindert'. Het plan waar de de maatregelen onderdeel van zijn, werd donderdagochtend uitgebracht door de staalproducent. De maatregelen zijn op het gebied van stof-, licht-, geluid- en stankoverlast.

Voor Tata Steel is het voorkomen van de uitstoot van grafiet de belangrijkste maatregel. Op dit moment is al een fabriekshal in aanbouw. Die zou ervoor moeten zorgen dat er vanaf april 2020 helemaal geen grafietregens meer zijn, omdat de verwerking van ROZA-slak vanaf dan overdekt gebeurt.
In de fabriekshal zijn filter- en afzuiginstallaties verwerkt, waardoor de grafietregens niet meer vrij kunnen komen.

Tata Steel heeft voor de korte termijn ook al maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de kans op het ontsnappen van grafiet zo klein mogelijk is. 'De laatste uitstoot van grafiet is van meer dan twee maanden geleden. Daaruit concluderen wij dat de maatregelen een groot effect hebben gehad,' zegt directeur Hans van den Berg.

'Ongewenste' hoeveelheid lood in granietregens
Woensdag gaven inwoners van de gemeenten in de omgeving van Tata Steel aan dat ze snel meer informatie over en onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico's van de uitstoot van grafiet van de staalproducent willen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde dinsdag een rapport waarin stond dat de stofregens vanaf Tata Steel 'ongewenste' hoeveelheden lood, mangaan en vanadium bevatten.

Begrip voor klachten van omwonenden
Van den Berg heeft 'natuurlijk' begrip voor de klachten en zorgen van omwonenden van de staalproducent. 'We begrijpen de zorgen uit de omgeving en nemen de irritatie en zorgen uiterst serieus,' zegt hij.
'We voelen ons echt onderdeel van de omgeving. De mensen die bij ons werken, wonen en recreëren rondom Tata Steel. Dat zorgt voor een enorme drive om de overlast te verminderen.'

Een maatregel die Tata Steel treft om licht- en geluidoverlast te beperken, is het verplaatsen van het terrein waar schrot door kranen wordt opgepakt. Door dat wat meer midden op het terrein te doen, moet de geluidsoverlast voor omwonenden afnemen.
De lichtvervuiling hoopt Tata Steel af te laten nemen door bijvoorbeeld twee derde van de wegverlichting 's avonds en 's nachts uit te schakelen. Alleen tijdens de wisseling van ploegendiensten geldt daarop een uitzondering.

Donderdagavond wordt het plan in Wijk aan Zee aan omwonenden van Tata Steel gepresenteerd. Zij kunnen er daarna op reageren.

Lees ook: 'Grafietregens Tata schadelijk voor de gezondheid van jonge kinderen'

Bron: NU.nl en Tata Steel
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.