Met deze gratis interactieve tool kunnen horecaondernemers zelf de risico’s in hun bedrijf analyseren, beoordelen en een actieplan opstellen. De OiRA-tool is ontwikkeld door Hotrec en Effat en is het eerste initiatief op EU-niveau waarin Europese ondernemers worden aangemoedigd om hun risico’s te beoordelen.
Vier stappen
Met de online tool kunnen ondernemers vier stappen doorlopen:
- Voorbereiding: de ondernemer past de risicobeoordeling aan aan de specifieke situatie van de onderneming.
- Identificatie: de tool presenteert een serie mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s die kunnen voorkomen op de werkvloer in de horeca. Door een aantal vragen en statements te beantwoorden, kan de ondernemer erachter komen welke risico’s van toepassing zijn op het eigen bedrijf.
- Evaluatie: de ondernemer geeft aan welke risico’s prioriteit hebben.
- Actieplan: de ondernemer kiest welke stappen hij/zij wil nemen om de risico’s op de werkvloer aan te pakken. Op basis hiervan creëert de tool automatisch een rapport.
Meer informatie
Kijk op de website van EU-OSHA
Bron: Arboportaal