Nieuw dossier DeMonitor: Ongelukken op het werk

Volgende week zullen volgens DeMonitor 1 tot 2 werknemers overlijden door het werk dat ze doen. Nog eens 9.000 werknemers krijgen dan een ongeval. Doen we voldoende om dat te voorkomen? Om die vraag te beantwoorden start DeMonitor het dossier 'Ongelukken op het werk'. Kunnen we het aantal ongevallen en dodelijke ongelukken op het werk terugdringen?

Nog geen twee weken geleden gaat een man uit Roermond ‘s ochtends naar zijn werk om nooit meer thuis te komen. Hij legt zonnepanelen op daken voor een installatiebedrijf. De man is volgens de Limburgse nieuwswebsite L1 53 jaar oud. Hij valt die dag zo’n twaalf meter van het dak van een afvalverwerker. De directie schrijft op Facebook dat ze amper geloven dat dit heeft kunnen gebeuren. ‘Wij zijn diep bedroefd en geschokt en condoleren de nabestaanden.’

Ergste gevallen
Het is maar één van de voorbeelden van de laatste maand. Er waren ook verhalen over een man die overleed omdat hij onder een zendmast terecht kwam, over een bouwvakker die om het leven kwam toen een deel van het oude stadhuis van Woerden instortte (zie: Man onder het puin bij instorting Woerden). En dat zijn dan de ergste gevallen.

Kijk je naar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dan kan je voorspellen dat volgende week ruim 9000 werknemers een ongeval krijgen. Vaak is er niet zo veel aan de hand, maar 4.500 van hen hebben letsel en minimaal 1 dag verzuim. 450 werknemers zullen langdurig aan de kant staan. Dat zijn dus cijfers per week.


Wat gaat er mis? Is het een ongeluk, is het onvoorzichtig gedrag of ligt het aan de omstandigheden? Hoe gaat het na het ongeluk met de slachtoffers en de werkgever?

DeMonitor wil gaan onderzoeken wat de langdurige ontwikkelingen zijn en wat de belangrijkste kwesties zijn die spelen. Wat is de rol van werkgevers, hoe zit het met de inspectie en welke rol spelen werknemers zelf. Weet je hier meer van mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een paar dagen gelden startte DeMonitor ook al een onderzoek naar de risico's die flexwerkers lopen, zie DeMonitor start onderzoek n.a.v. Jaarverslag 2016 ISZW.

Bron: DeMonitor
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.