Kabinet wil verruiming normen PFAS

Om bouwprojecten zo snel mogelijk door te kunnen laten gaan, moet het RIVM met spoed een veilige norm bepalen voor het giftige PFAS in de bodem. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk 1 december duidelijkheid, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep schadelijke stoffen die grootschalig gebruikt wordt bij de productie van verschillende producten, waaronder waterbestendige kleding en antiaanbakpannen.
Op veel plekken zijn de stoffen door onder meer de uitstoot van fabrieken en incidenten in de bodem terechtgekomen, waar ze niet kunnen worden afgebroken. Momenteel is nog onduidelijk hoe schadelijk PFAS precies is.

Bouwprojecten liggen nu onnodig stil, zegt Van Veldhoven. Onnodig omdat er door nieuwe metingen van de grond meer bekend is over het PFAS-risico. 'Zodra het RIVM zegt: ik heb voldoende vertrouwen om meer ruimte te geven, dan wil ik die ruimte zo snel mogelijk bieden. We moeten zo snel mogelijk van de 0,1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is.'

Geen risico
De grens van 0,1 microgram voor landbouw en natuur is afgelopen zomer door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld uit voorzorg. Er is nog veel onduidelijk over de gevaren van PFAS en daarom wilde het ministerie geen risico nemen. Van Veldhoven hierover: '; Die 0,1 microgram geeft alleen aan dat er PFAS in de grond zit. Verder weet je nog niets van de omgeving. Dan zegt de wet: je mag niks.'

Van Veldhoven heeft het RIVM daarom gevraagd om op basis van recente metingen een nieuwe landelijke norm op te stellen. De bedoeling is dat dit gebeurt zonder dat de gezondheid of het milieu in gevaar komt.

Bron: NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.