PFAS

(Chemie)

Per- (of Poly)FluorAlkylStoffen

Verzamelnaam van duizenden verschillende fluorverbindingen waaronder GenX, PFOA (PerFluorOctaanzuur) en PFOS (PerFluorOctaanSulfonzuur).

Zeer inerte, niet in de natuur voorkomende verbindingen die gebruikt worden bij de fabricage van anti-aanbakpannen (teflon), metaalbehandelingsmiddelen, smeermiddelen, brandblusschuim (AFFF), inkten, textiel voor tapijt, waterwerende kleding en vernis. 

Niet of nauwelijks afbreekbare stof die zich ophoopt in levende organismen en mogelijk ook in landbouwgewassen teruggevonden gaat worden. In 2022 zijn de concentraties in de Schelde en Westerschelde en in de daar gevangen vis in het nieuws gekomen. Consumptie wordt door verschillende toxicologen afgeraden vanwege (vermoede) aantasting van het menselijk immuunsysteem.

PFAS komen in lage concentraties voor in vooral baggerspecie uit rivieren, die daardoor niet getransporteerd of gebruikt mag worden; een ernstig probleem voor de bouw en de infra-sector, dat in 2019 opnieuw in de actualiteit is gekomen en leidde tot stagnatie van werkzaamheden.

Zie www.expertisecentrumpfas.nl en het handelingskader van de Rijksoverheid, versie december 2021.

Voorlopige toepassingsnormen voor verontreinigde grond en baggerspecie de boven grondwaterniveau en buiten grondwaterbeschermingsgebieden wordt toegepast is 7 microgram/kg voor PFOA en 3 microgram/kg voor andere PFAS.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.