Jaarplan ISZW 2020 gepubliceerd

Komend jaar (2020) is het tweede uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2019–2022 van de Inspectie SZW. Het jaarplan beschrijft hoe de Inspectie - vaak in samen­werking met anderen - resultaten wil boeken en effecten wil realiseren die ten goede komen aan een eerlijke, veilige en gezonde arbeidsmarkt en aan bestaanszekerheid voor iedereen.

Het jaarplan werd maandag door Tamara van Ark aan de kamer aangeboden. 'Het jaarplan beschrijft hoe de Inspectie het komende jaar, vaak in samenwerking met anderen, resultaten wil boeken en effecten wil realiseren die ten goede komen aan een eerlijke, veilige en gezonde arbeidsmarkt en aan bestaanszekerheid voor iedereen.'

Dankzij het regeerakkoord kan het aantal inspecteurs en rechercheurs het komende jaar verder worden uitgebreid. Naast de omschakeling naar programmatisch werken, is de beweging ingezet van 'streepjes naar effect'. Dat laatste betreft de omschakeling van sturen op aantallen inspecties naar het sturen en verantwoorden op maatschappelijk effect als meerjarige ontwikkelopgave. In 2020 ligt hier de focus.

In 2020 wil de Inspectie met haar personele groei de balans tussen ongevalsonderzoeken en preventieve inspecties herstellen. Daarbij wordt ingezet op verbetering van de naleving van de kernverplichtingen van de Arbeidsomstandighedenwet, voor een betere beheersing van arbeidsrisico’s en preventie van arbeidsongevallen. Het direct beboeten van bedrijven die geen RI&E hebben, helpt hierbij. Verder moet met de uitbreiding volgend jaar bij de circa 400 BRZO-bedrijven, waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, aan 90% van de gezamenlijke inspecties met andere toezichthouders worden deelgenomen. Daarnaast zet de Inspectie intensiever in op de aanpak van arbeids(markt)discriminatie.

Marc Kuipers, inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in het voorwoord: 'we gaan volgend jaar op arbozorg meer voorlichting en handhaving inzetten. Dat is hard nodig. Slechts een derde van de bedrijven heeft een risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E) waarin daadwerkelijk alle belangrijke risico’s zijn geïnventariseerd. Dat aantal moet sterk omhoog. Voor ieder bedrijf moet het belang van een RI&E volstrekt normaal zijn. Veiligheid raakt iedereen. En is van levensbelang. Wie dit als bedrijf niet serieus neemt en ons geen RI&E kan tonen, krijgt direct een boete.'

Veilig en gezond werk in 2020
In 2020 zet de Inspectie extra in op arbozorg en wordt er gekozen voor een gedifferentieerde aanpak van ongevalsonderzoek. Daarnaast ligt de focus - zoals aangegeven in de meerjarenprogrammering - op bedrijven met gevaarlijke stoffen, het voorkomen van beroepsziekten, het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting en het tegengaan van arbeids(markt)discriminatie.

Evaluatie
'De Inspectie is volop in ontwikkeling. Zowel qua groei als werkwijze. We zitten midden in een uitdagend leerproces waarbij we de vinger nauwlettend aan de pols houden. En bijsturen waar nodig. In het najaar van 2020 gaan we in een midterm review beoordelen of we - halverwege ons meerjarenplan 2019-2022 - op de goede weg zitten. Welke effecten zien we vanuit onze programma’s, hoe staat het met de risico’s en ontwikkelingen en waar is een andere inzet van menskracht en middelen nodig?' Aldus Marc Kuipers.

Bekijk ook:
de online pagina Jaarplan 2020
de pdf-versie van het Jaarplan Inspectie SZW 2020

Bron: ISZW
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.