'Geen indicatie dat rest Goffertstadion onveilig is'

Er is geen indicatie dat de rest van het Goffertstadion onveilig is. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Gisteren stortte een deel van de tribune in het uitvak in na de derby NEC - Vitesse. Een container onder de tribune voorkwam dat supporters verder naar beneden vielen. Er vielen daardoor geen gewonden.

Rond 09.00 uur begonnen de club en de omgevingsdienst, die toeziet op de bouwkundige kwaliteit van het stadion, aan een eerste analyse. 'Dan kunnen we aan de hand daarvan besluiten wat er verder aan onderzoek of stappen nodig zijn', zei Bruls in het NOS Radio 1 Journaal. 'Het stadion is 21 jaar oud en er zijn voor zover ik weet nooit klachten gemeld of andere constateringen gedaan.'

Bruls was gisteren zelf aanwezig in het stadion, samen met zijn collega uit Arnhem Ahmed Marcouch. 'Mijn eerste zorg was: slachtoffers, gewonden? Of nog erger. Na een halfuurtje wisten we zeker dat dat niet was gebeurd, maar dit is buitengewoon ernstig.' Hij zei dat op de plek waar de tribune instortte veel meer mensen stonden dan is toegestaan. Volgens Bruls is er 'een paar meter beton doormidden gebroken'.

De ingestorte tribune wordt nu eerst onderzocht. Afhankelijk van de oorzaak wordt ook de rest van het stadion doorgelicht. Of het Goffertstadion de komende tijd in gebruik blijft, weet hij nog niet. 'Daar is nog niets over besloten, maar met het voetbalveld is weinig mis. Er wordt nu eerst naar dat specifiek deel van de tribune gekeken. Voor de rest is er geen enkele indicatie dat het stadion onveilig is.'

Goffertstadion

Het Goffertstadion is 1999 gebouwd, nadat de oude Goffert was gesloopt. Dat stadion voldeed niet meer aan de veiligheidseisen van de KNVB. De voetbalbond meldde gisteren al dat er verder onderzoek nodig is.
Volgens de KNVB hebben NEC-directeur Van Schaik en burgemeester Bruls op 9 februari van dit jaar het document voor stadionveiligheid getekend. Dit gebeurde op basis van een onderzoek naar de constructieve veiligheid, uitgevoerd door Omgevingsdienst Regio Nijmegen op 13 januari.

KNVB

De KNVB is er voorstander van dat één centrale instantie verantwoordelijk is voor de controle van de constructieve veiligheid van stadions. De KNVB stelt maandag zelf niet verantwoordelijk te zijn voor mogelijke onvolkomenheden in de constructie. 'Wij zijn geen ingenieurs. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs en de eigenaren van het stadion, in dit geval de gemeente Nijmegen', aldus een woordvoerder.
'Clubdirecteuren en de eigenaren van het stadion moeten jaarlijks schriftelijk bevestigen dat de constructie van het stadion veilig is. Dat is bij NEC begin van dit jaar nog gebeurd', aldus de woordvoerder, die aangeeft dat de KNVB deel uitmaakt van de stuurgroep Voetbal en Veiligheid en daarin al langer pleit voor één bureau dat de controle van alle voetbalstadions in Nederland uitvoert. 'Dan heb je expertise verzameld.'

Lees ook:
Geen vervolging dakdrama Grolsch Veste
‘Heftige aanwijzing’ over constructie Thialf bereikte gemeente niet
Onderzoeksraad adviseert APK voor grote publieke gebouwen

Bronnen: NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.