‘Heftige aanwijzing’ over constructie Thialf bereikte gemeente niet

Het hoofd beheer van ijsstadion Thialf in Heerenveen dacht enkele jaren geleden al dat hij de ijshockeyhal had zien bewegen. Hij meldde dit bij de directie, maar de melding heeft de gemeente - als eigenaar van de hal - nooit bereikt.

De medewerker zou enkele jaren geleden, nog vóór de verbouwing van de grote hal in 2015, hebben gezien dat de constructie bij een stevige wind naar schatting twintig centimeter bewoog. De toenmalige directie zou nog een constructeur hebben ingeschakeld, en op basis daarvan hebben geconcludeerd dat er geen reden was tot zorg. Het voorval kwam aan het licht toen de Antea Group enkele maanden geleden sprak met de man, die nog steeds in dienst is, over de staat van de hal.

Thialf-directeur Marc Winters zei half december dat hij verrast was toen hij dit hoorde. Hij is pas sinds maart dit jaar in dienst en had niet van de geschiedenis gehoord. "Maar misschien leek het destijds wel heel onwaarschijnlijk dat het waar was.”
Wel was toen al bekend dat de ijshockeyhal sterk verouderd was. Winters zegt niet te kunnen oordelen over de vraag of de directie anders had moeten handelen. "Dat moeten we uitzoeken in het feitenrelaas.”
Constructeur Geert van Oost van ABT Wassenaar, die de afgelopen weken de stabiliteit onderzocht, betitelde de melding als een "heftige aanwijzing” dat er iets aan de hand was met het gebouw. Toch kon hij voorstellen dat er niet is ingegrepen. "Als er een vervorming is van twintig centimeter, verwacht je ook schade aan het gebouw. Die was er niet. En wanneer slaan mensen aan? Niet altijd meteen door één melding."

Uit de stabiliteitsproef bleek dat de sluiting terecht is. De burgemeester bij Omrop Fryslân: "Die proef heeft een situatie als een zware storm of rukwind gesimuleerd. We dachten: de beweging in het dak zal wel meevallen, want uit theoretische modellen bleek dat het dak dat aan zou kunnen. Maar in de praktijk blijken er toch meer vervormingen te zijn in het dak, dan wat we hadden verwacht. Dus dan is de situatie niet veilig."

Zorgen
Vast staat dat de gemeente als eigenaar van de hal nooit op de hoogte is gesteld van het voorval. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen zegt dat dat hem op het eerste gezicht wel zorgen baart. "Maar ik kan nu niet beoordelen of de portée niet is begrepen. Misschien is toen wel adequaat onderzoek gedaan." Ook Van der Zwan benadrukt dat slechts één keer zo’n melding is gedaan, en dat het bovendien ging om een menselijke waarneming zonder foto’s of andere ondersteuning.
De burgemeester wilde inhoudelijk weinig zeggen over de constateringen van de constructeurs van ABT over tekortkomingen bij de verbouw in 2004. Wel betrekt hij de conclusies bij het nog op te stellen feitenrelaas over de gang van zaken van de afgelopen jaren. "Maar we richten ons eerst op het verhelpen van het probleem."

Enkele tonnen
De reparatie is een kostbare zaak, zei Van der Zwan. "Het is in de orde van grootte van enkele tonnen." De gemeente schiet dit bedrag eerst voor. Eventueel verhalen op andere partijen kan later wel, aldus de burgemeester, áls daar al sprake van is.
De gemeente hoopt dat de hal op 1 februari weer gebruikt kan worden. Volgens constructeur Van Oost moet daarvoor ,"een record worden gebroken". "In een paar weken moet het worden berekend, getekend, het materiaal worden besteld en pasklaar gemaakt en moet het worden gemonteerd. En dat óp een ijsvloer, op een hoogte waar je eigenlijk niet bij kunt. Maar het kán lukken."
De ijsvloer blijft liggen tijdens het herstelwerk, omdat het een week duurt tot een nieuwe ijsvloer is gemaakt. Werken op het ijs zou sneller gaan dan de ijsvloer weghalen en na afloop weer een nieuwe vloer maken.

Verrast
De verbouwing van 2004 werd uitgevoerd door bouwbedrijf Friso en de berekeningen werden toen gedaan door ingenieursbureau Het Noorden. Commercieel directeur bij Friso Jan Wageman reageerde verrast op de constateringen. Hij zei dat hem niet eens bekend was dat Friso het werk destijds had uitgevoerd. Het Noorden is inmiddels opgegaan in Sweco. Dat bedrijf was onbereikbaar voor een reactie.
Twee weken geleden zei Thialf-directeur Marc Winters dat de bouwkundige staat van de ijshockeyhal enkele jaren geleden nog is onderzocht, bij de verbouwing van de aangrenzende grote hal. Van der Zwan zei gisteren dat toen vooral is gekeken naar het fundament, en in mindere mate naar de constructie.
Van Oost kan het zich voorstellen dat toen niet het gehele gebouw is onderzocht. "Als je geen wezenlijke dingen verandert, hoef je daar niet per se naar te kijken. Constructeurs kijken naar tekens dat een gebouw niet goed is. Als we die niet zien, dan hebben we geen aanleiding om te veronderstellen dat het niet goed is."

Lees ook:
IJshockeyhal Thialf per direct dicht
Nog deze week helderheid over ingebruikname ijshockeyhal Thialf

Bron: FrieschDagblad en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.