Hijsband

(hijstoebehoren)

Geweven flexibele polypropyleen (heeft bruin label), polyamide (groen label) of polyester (blauw label) band, voorzien van versterkte lussen aan de uiteinden, bedoeld om (kwetsbare) lasten aan de haak van een kraan te bevestigen.

Behalve enkelvoudig met (versterkte) lussen aan de uiteinden ook ringvormig te vinden.
Hijsbanden zijn plat of rond.
Bij de ronde uitvoering zijn de langsvezels (die de krachten in lengterichting opnemen) gevat in een buitenhoes. De WLL en het materiaal zijn af te lezen aan de kleuren en de langsstrepen (1 streep per ton), maar die informatie is voor snelle herkenbaarheid. De gegevens op het label zijn bepalend.
Hijsbanden moeten worden afgekeurd bij verkleuring (blootgesteld geweest aan UV), vervuiling (vet en olie kunnen het materiaal aantasten), ingebrande lasspetters, insnijdingen, schade en overmatige rafeling en bij een ontbrekend of onleesbaar label.
Zogenaamde One-way-strap mogen niet worden herbevestigd of hergebruikt.

Hijsbanden moeten wel worden geïnspecteerd (vóór gebruik) gekeurd (periodiek), maar ze worden niet zoals kettingwerk beproefd op een trekbank, omdat de reststerkte na een beproeving onbekend is.

Gebruik geen stroppen of banden in stijfgevroren toestand (bijvoorbeeld als ze nat zijn opgeslagen). Laat ze eerst ontdooien. Gebruikstemperaturen tussen -40 en 100 graden Celsius.

Het meest gebruikte kleurenschema van hijsbanden:

paars = 1 ton
groen = 2 ton
geel = 3 ton
grijs = 4 ton
rood = 5 ton
bruin = 6 ton
blauw = 8 ton
oranje - 10 ton of meer
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.