Drone

(luchtvaart)
Onbemand luchtvaartuig

UAV, RPAS (Remotely Piloted Aircraft System).

Klein vliegtuig of (meestal) helikopter die op afstand wordt bestuurd en/of autonoom navigeert. Kent vele militaire en civiele toepassingsmogelijkheden, maar is ook zeer populair als speelgoed bij particulieren. Meestal uitgerust met een videocamera, maar ook allerlei appendages voor klein vrachtvervoer of sensoring zijn mogelijk.

Hoofdpijnverschijnsel bij wetgevers, bewakers van de vliegveiligheid (botsingen met bemande luchtvaartuigen) en de omgevingsveiligheid (crashes met schade en letsel, privacyschendingen, terroristische aanslagen).

Enkele professionele veiligheidsgerelateerde toepassingen (sommige experimenteel): inspecties van slecht toegankelijke of hoge installaties (riolen, plants), publieksmonitoring bij evenementen, file-inventarisatie/verkeersmonitoring, luchtkwaliteitsmetingen, AED en medicijnentransport, spionage, verkenning, militaire taken (defensief en offensief) en bestrijding vijandelijke of schadelijke drones.

Beroepsmatig dronegebruik vereist in Nederland een vliegbrevet voor de piloot, een RPAS Operator Certificate voor het bedrijf en inschrijving van het luchtvaartuig in het luchtvaartuigregister, waarmee het een PH-nummer verkrijgt.
Particulier recreatief gebruik valt onder de regeling modelvliegtuigen, en is dus aan regels gebonden: Niet vliegen boven 120 meter, niet bij donker, zicht op drone behouden, mijden van restricted zones.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.