DDoS

(internet- en computerveiligheid, Eng.)

Distributed Denial-of-Service. Letterlijk vertaald: gedistribueerde ontkenning van dienst.

Aanval op een computer of netwerkserver/website door vanuit andere computers een veelheid aan verzoeken te versturen. Een teveel aan netwerkcommunicatie vanuit de buitenwereld zal zorgen voor overbelasting, wachttijden en zelfs vastlopen van een systeem. Als een hacker via bijvoorbeeld een groot aantal gehackte computers die Denial-of-Service forceert, heet dat een Distributed Denial-of-Service. De hacker creëert dan een zgn. botnet.

DDoS is geen bijzonder verfijnde manier om websites of communicerende computersystemen te saboteren, maar het is wel effectief. In feite is het hetzelfde effect als bij het crashen van een systeem als er plotseling véél meer cliënten tegelijk gebruik van proberen te maken dan voorzien. Vooral publieke diensten lijden risico, met name als er deadlines gelden, als op één tijdstip 'heet' nieuws online komt of webformulieren toegankelijk worden gemaakt (aanvraag subsidie, aangiftedeadline, hulpdiensten bij rampen, enz.)
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.