Zembla beschuldigt Chemiefabriek Chemours van extreme GenX-lozing

Chemiefabriek Chemours in Dordrecht heeft vorig jaar naar schatting 150 kilo GenX – een giftige PFAS – in het water geloosd, terwijl slechts vijf kilo geoorloofd is. Rijkswaterstaat bevestigt de gemeten GenX-concentraties, maar heeft er niet op gehandhaafd. Chemours ontkent te veel te hebben geloosd. GenX wordt als zeer zorgwekkende stof (ZZS) aangemerkt vanwege mogelijk ernstige effecten op het milieu en de gezondheid van mensen. GenX breekt in het milieu niet af en wordt er onder meer van verdacht kankerverwekkend te zijn. 
Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht analyseerde voor Rijkswaterstaat een grote hoeveelheid PFAS-data, onder meer afkomstig van watermeetpunten in de buurt van Chemours. Stroomafwaarts van de fabriek ontdekte hij enorme pieken GenX-concentraties in het water.

Jonker mat de hoge concentraties van GenX bij Brienenoord en Maassluis, tientallen kilometers stroomafwaarts van de Chemoursfabriek. Volgens de wetenschapper moeten de concentraties in het water dichter bij de Chemoursfabriek, in de rivier de Beneden Merwede, nog veel hoger zijn geweest. Maar daarvan bestaan geen meetgegevens. Jonker is ervan overtuigd dat de chemiefabriek de veroorzaker is van de GenX-vervuiling van het water verderop. Het is niet verrassend dat Chemours ontkent meer GenX te hebben geloosd dan is toegestaan. Het bedrijf heeft geen antwoord op de vraag waar de GenX-vervuiling dan wel vandaan komt.

Lozingen op het oppervlaktewater vallen onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid. Hun woordvoerder zegt echter over de handhaving: ‘We handhaven op basis van onze eigen bemonstering bij Chemours en niet achteraf als we dit soort uitschieters voorbij zien komen in data. Dat valt buiten ons handhavingsproces.’
Chiel Jonker vindt dat opmerkelijk: ‘Het lijkt erop dat men geen verantwoordelijkheid wil nemen. Ze willen het schijnbaar direct bij het bedrijf kunnen meten op basis van eigen monstername en niet verderop in het water op basis van meetgegevens. Maar het gaat hier om GenX. Dat kan maar van één partij zijn. Dat kun je niet laten lopen.’

Lees hier het volledige artikel en de reactie van Chemours op de beschuldiging. Ook het filmpje waarin milieuchemicus Chiel Jonker verslag doet over zijn bevindingen kun je hier bekijken.

Bron: BNN/VARA
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.