Werkgevers verbieden telefonisch vergaderen tijdens chaufferen

Verschillende grote werkgevers verbieden hun werknemers om tijdens het besturen van hun voertuig telefonisch te vergaderen, zo blijkt uit een rondgang van de NOS. 

Hoewel handsfree bellen en zelfs het deelnemen aan een videovergadering wettelijk is toegestaan met de telefoon in een houder, is het onveilig. Bedrijven als Shell, Unilever en Friesland Campina staan hun werknemers niet toe om te vergaderen of te bellen in de auto, ook niet handsfree. ING staat bellen en vergaderen wel toe, maar met de camera uit. Heineken staat handsfree bellen toe, maar zo kort mogelijk. Er zijn ook bedrijven benaderd die zeggen er geen beleid op te voeren.

Verantwoordelijkheid werkgever

De NOS heeft ook gesproken met letselschadeadvocaat Mark de Hek. Die wijst op medeverantwoordelijkheid van de werkgever als de telefoon niet in een houder zit. 'Als de werkgever weet dat dat gebeurt, dan moet die daar beleid op voeren', zegt de jurist. 'Als de werknemer de telefoon in de houder heeft, dan mag het. De werkgever mag zich daarachter verschuilen als er een ongeval gebeurt.'

Toename telefoongebruik door bestuurders

Uit periodiek onderzoek van de Stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het telefoongebruik in het Nederlands verkeer onder volwassenen weer is toegenomen. Ten opzichte van 2017 (de eerste editie van de serie online enquêtes) is het in 2023 anderhalf keer waarschijnlijker geworden dat iemand (weleens) de telefoon gebruikt in het verkeer. Van de bestuurders van voertuigen zegt 75 % zijn mobiel weleens te gebruiken tijdens verkeersdeelname. SWOV zou graag zien dat er geen telefoons worden gebruikt in het verkeer, maar heeft daarvoor nog niet de ideale oplossing gevonden.

RVV over bellen in het verkeer

Mobiele telefoons zitten bijna vastgegroeid aan onze linkerhand. In de auto niet, want feitcode R545, de overtreding van artikel 61a uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV), levert tegenwoordig een boete op van 420 euro. Bellen met de telefoon in je hand mag niet, want je mag geen mobiel elektronisch apparaat vasthouden als je een voertuig bestuurt. Als je de telefoon (of een ander apparaat) niet in de hand houdt mag het wel, zo heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in 2018 in hoger beroep bepaald. Het handsfree bellen is sowieso toegestaan, maar dus ook het prutsen aan (bedienen van) een apparaat in een houder of klem tijdens het besturen.

Liever bewustzijn dan verbod

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en SWOV willen sturen op gedrag via bewustwording en zijn niet uit op een breed verbod. Dat werkgevers hun medewerkers bewust maken van de verkeersveiligheid is welkom. 'Vergaderen in de auto doe je niet, want je bent je aan het concentreren op de weg.'

Bronnen: SWOV, Autointernationaal.nl, NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.