Waterschappen slaan alarm over gebrek aan informatie opslag risicovolle stoffen bij bedrijven

Waterschappen slaan alarm over het gebrek aan informatie over de opslag van risicovolle stoffen bij bedrijven. Daardoor bestaat het gevaar dat, in het geval van brand, zwaar vervuild bluswater terecht komt in het oppervlaktewater of in de waterzuivering. Dat stelt de Unie van Waterschappen in de uitzending van vrijdag 31 maart van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Incident
Aanleiding voor de Unie van Waterschappen (UvW) is een brand in 2015 bij het bedrijf Addapt Chemicals. Daar kwam vervuild bluswater in de waterzuivering en in het oppervlaktewater terecht kwam met vissterfte als gevolg.Ten tijde van de brand werd uitgegaan van acht aanwezige stoffen, terwijl er naderhand meer dan twintig in het bluswater werden aangetroffen.
Een ander incidenten met grote gevolgen voor het milieu was de  brand bij Chemiepack in Moerdijk in 2011. Zwaar verontreinigd bluswater kwam in de omgeving en het oppervlaktewater terecht. Uit een inventarisatie van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) onder alle waterschappen blijkt dat de afgelopen jaren tenminste 89 calamiteiten met vervuilde lozingen plaatsvonden. In 16 gevallen ging het om zwaar verontreinigd bluswater. 'Door het “zeer beperkte” beeld van aanwezige stoffen kunnen verkeerde beslissingen worden genomen of komen maatregelen om het drink- of oppervlaktewater bij een brand te beschermen te laat. Waterzuiveringen kunnen zelfs wekenlang buiten bedrijf raken door vervuild bluswater', aldus waarschuwen de waterschappen in de reportage. De UvW pleit voor een betere aanpak.

Voorraadadministratie
De wet verplicht chemische en risicovolle bedrijven, die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen 2015 (Brzo) een actuele stoffenlijst bij te houden. Maar deze verplichting geldt alleen voor de ruim 250 meest risicovolle Brzo-bedrijven. Ondernemingen die niet in de hoogste klassen vallen hoeven geen lijst aan te leggen. Het zijn vooral die bedrijven waarover geen adequaat en actueel beeld bestaat, zeggen de waterschappen. De Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) spreekt dit in een reactie tegen. 'Bedrijven waar gevaarlijke stoffen opgeslagen zijn dienen - ongeacht Brzo of niet Brzo - op basis van  PGS-richtlijnen actuele informatie over de opgeslagen stoffen beschikbaar te hebben. Deze kan ter beschikking gesteld worden bij incidentbestrijding aan de hulpverlening, brandweer of veiligheidsregio en andere betrokken crisispartners zoals een waterkwaliteitsbeheerder, zodat er inzicht is in de aard van de opgeslagen stoffen.' Vanuit Brzo of PGS hebben bedrijven de verplichting om  een voorraadadministratie bij te houden, aldus de VNCI.

Bronnen: Arbozone, VNCI en EenVandaag
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.