VVVF lanceert veiligheidsbeheerssysteem voor mkb-achterban

Dick Boekee, voorzitter van het VVVF-Expertteam Veiligheid Voorop, heeft op 8 juni jl. het eerste veiligheidsbeheerssysteem voor de mkb-achterban uitgereikt aan Guus Duray, voorzitter VVVF. De overhandiging vond plaats na afloop van de bestuursvergadering van de brancheorganisatie voor de verf- en drukinktindustrie in Urk. "Hiermee kunnen directeuren en medewerkers de veiligheid in hun bedrijf systematisch bewaken en verbeteren", stelt Guus Duray.

De VVVF sloot zich 2012 aan bij het landelijke programma Veiligheid Voorop, gericht op BRZO-bedrijven (Besluit risico’s zware ongevallen). Hierin werken chemiebedrijven en brancheorganisaties met elkaar samen om de veiligheidscultuur en veiligheidsprestaties in de chemieketen naar een nog hoger niveau te brengen.

Doel van het veiligheidsbeheerssysteem is dat de kennis over veiligheid ook bij de mkb-achterban van de VVVF terechtkomt

De VVVF heeft vier BRZO-bedrijven en een grote achterban met midden- en kleinbedrijven. De afgelopen maanden heeft het VVVF-Expertteam Veiligheid Voorop hard gewerkt aan de opzet van het veiligheidsbeheerssysteem. Doel is onder meer dat de kennis van de BRZO-leden over veiligheid ook bij de mkb-achterban terechtkomt door het uitwisselen van informatie, ervaring en goede praktijken.

Continu verbeteren
Het VVVF-veiligheidsbeheerssysteem is opgebouwd rond zeven elementen en bevat afspraken over onder meer taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en competenties van het personeel en contractors. Daarnaast bevat het de identificatie en beoordeling van de gevaren van zware ongevallen, de controle op operationele beheersing, de wijze waarop wordt gehandeld bij wijzigingen in bijvoorbeeld de processen of opslagplaatsen, de planning voor noodsituaties, de monitoring van de veiligheidsprestaties en de audit en beoordeling hiervan. Het veiligheidsbeheerssysteem is zo opgezet dat bedrijven er specifieke onderwerpen uit kunnen halen die voor hen van belang zijn.

Uitrol buddysysteem
Om te voorkomen dat het veiligheidsbeheerssysteem een papieren tijger is, kiest de VVVF voor een buddysysteem dat in het najaar wordt uitgerold. VVVF-lidbedrijven krijgen dan een veiligheidsmaatje aangewezen uit het VVVF-Expertteam Veiligheid Voorop. Aan de hand van een safety checklist bespreken ze samen veiligheids- en arbo-onderwerpen. De safety check vindt plaats op uitnodiging van het bedrijf zelf. Tijdens het bezoek praat het veiligheidsmaatje met de directeur, lopen ze samen door het bedrijf, staan ze stil bij de aspecten uit het veiligheidsbeheerssysteem en de arbocatalogus. Na het bezoek ontvangt het bedrijf een kort verslag met aanbevelingen.

Bron: VVVF

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.