Volgens Dijksma is deadline saneren asbesthoudende daken haalbaar

Het lijkt haalbaar om tegen 2024 alle asbesthoudende daken gesaneerd te hebben. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma (IenM) in reactie op vragen van de Kamervragen van het CDA. De branche heeft aangegeven dat de deadline haalbaar is als het saneringswerk evenredig over de komende jaren verdeeld wordt. Om het werk uit te voeren hebben de asbestverwijderingsbedrijven toegezegd tijdig aandacht te schenken aan de werving en selectie van personeel. 'Afhankelijk van de vraagontwikkeling zal de asbestsaneringsbranche de benodigde asbestdaksaneerders opleiden en inzetten', aldus Dijksma.

Asbestdaken
In 2012 was in Nederland ruim 120 miljoen vierkante meter asbestdak aanwezig. Daarvan moet nu nog 100 miljoen vierkante meter gesaneerd worden. In 2016 waren er 81.477 asbestsaneringen. Daarvan waren er 17.874 daken (22 provent). Asbest is tot 1993 op grote schaal toegepast in verschillende soorten bouwmaterialen. Asbestsaneringen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op isolatiemateriaal, leidingen en plaatmateriaal. Daarnaast is asbest op grote schaal toegepast in industriële installaties.

Asbest in gebouwen
De staatssecretaris weet niet in hoeveel huurwoningen en openbare gebouwen asbest zit. 'Waar asbest veilig aanwezig is, kan het blijven zitten. Zolang asbest in gebouwen niet geraakt wordt, vormt dit geen gezondheidsrisico. Zodra asbest niet meer hechtgebonden is (bijvoorbeeld afbrokkelt), moet het op verantwoorde wijze verwijderd worden. Als er verbouwd, gerenoveerd of gesloopt wordt, moet asbest eerst geïnventariseerd worden en vervolgens op de voorgeschreven wijze verwijderd worden.' Het aantal scholen dat een vrijwillige asbestinventarisatie heeft uitgevoerd groter is dan werd aangenomen, aldus Dijksma. In 2013 had 64 procent hun gebouw geïnventariseerd. Wat betreft ziekenhuizen is 84 procent van de ziekenhuizen geheel of gedeeltelijk geïnventariseerd.

Certificering
Het aantal gecertificeerde vakmensen is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. De branche geeft aan dat deze cijfers kunnen worden verklaard door de crisisjaren in de bouwsector, waardoor vakmensen uit de bouwsector destijds zijn ingestroomd in de asbestsector. Voor een vlotte sanering werkt de branche samen met de provincie Drenthe aan een mbo-leergang ‘Sloop’. Dijksma vindt het niet nodig aanvullende middelen ter beschikking te stellen specifiek om het veilig omgaan met asbest en asbestsaneringen op te nemen in de basis-bouwopleidingen. De provincie Limburg heeft het initiatief genomen om een ‘Asbest opleiding en kenniscentrum’ op te zetten. Het opleiden van asbestsaneerders wordt gecombineerd met de opleiding tot het monteren van zonnepanelen en andere duurzame maatregelen.
'Het risico op het in contact komen met asbest tijdens werkzaamheden in de praktijk is opgenomen in de risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) van bedrijven', aldus Dijksma. 'In 2017 inspecteert de Inspectie SZW bij een vijftigtal bedrijven in een aantal sectoren waar dit risico zich kan voordoen of de bedrijven het onderwerp ‘asbest’ in de RI&E hebben opgenomen.'

Bronnen: Arbozone en Rijksoverheid



Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.