Veiligheidsdelicten bezorgden het OM een drukke maand

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft op 13 juni een boete van 220 duizend euro geëist tegen het Zeeuwse bedrijf Dow Benelux, wegens een levensgevaarlijke methaanemissie. Het had de afgelopen maand nog meer dingen te melden.

Het Functioneel Parket is een landelijk onderdeel van het OM dat zich specialiseert in georganiseerde misdaad en milieu- en veiligheidsdelicten. Het vindt dat Dow niet alles heeft gedaan wat redelijkerwijs mogelijk was om het lekken van 3,45 ton methaan te voorkomen, waardoor op 7 december 2014 een explosieve gaswolk ontstond. De rechtbank doet over een week uitspraak.

Ter zitting van de rechtbank te Den Bosch zei de Officier van Justitie: "Het bedrijf is door het oog van de naald gekropen, waarbij de fabriek, de werknemers, de omgeving en het milieu aan forse risico’s zijn blootgesteld." Uit onderzoek door de afdeling Major Hazard Control van de Inspectie SZW is gebleken dat er meerdere dingen zijn misgegaan bij het vervangen van een lekkende pompgasafdichting. Zo werden geldende procedures niet gevolgd, waren de risico’s op de aanwezigheid van methaan in het bewuste gedeelte niet onderzocht, en waren er geen maatregelen genomen om een eventuele emissie te beperken.

"Het risico op uitstromen van gas of vloeistof werd door Dow niet alleen bewust genomen maar achteraf bezien ook onderschat," zei de officier ter zitting. Dat er geen vonkvorming is opgetreden was volgens haar een kwestie van geluk en niet van wijsheid. "En op enig moment is geluk opgebruikt."

Engie: kwart miljoen
Het Functioneel Parket had de afgelopen maand nog meer te melden. Op 18 mei accepteerde ENGIE (voorheen GDF Suez E&P) een transactie ter hoogte van 250 duizend euro vanwege een incident op een platform waarbij twee doden en een gewonde vielen. De laatste is gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard. Het incident gebeurde op 14 juni 2013, bij werkzaamheden aan een gaskoeler. Tijdens het zoeken naar een lek werd de gaskoeler onder luchtdruk gezet. Daarbij schoot een bundel buizen met grote kracht naar buiten.

In dit geval was het proces-verbaal de verantwoordelijkheid van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). Het OM concludeerde dat de risico's vooraf onvoldoende waren geïnventariseerd. Eén van de werknemers was niet opgeleid voor het verrichten van de uitgevoerde testen. Daarnaast waren er onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Het OM vindt de transactie een passende afdoening: ter zitting was het al met een vergelijkbare strafeis gekomen. Bovendien heeft het bedrijf voldaan aan de voorwaarde om een schaderegeling te treffen met het gewonde slachtoffer en de nabestaanden van de omgekomen werknemers. Tevens heeft het maatregelen genomen die naar het oordeel van het SODM voldoende zijn om herhaling te voorkomen.

Gasmaskers met asbest
Wel heel bijzonder was een bericht dat het Functioneel Parket op 30 mei naar buiten bracht. In het kader van een strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legde het een voorlopige maatregel op aan de eigenaar van circa 210 duizend gasmaskers waarvan de filterbussen asbest bevatten. De ILT had ze die dag aangetroffen bij een controle van een loods in de gemeente Maasgouw. Ze zaten in meer dan vijfduizend legerkisten.  

Het strafrechtelijk onderzoek van de ILT stond onder leiding van het Functioneel Parket en was gestart naar aanleiding van mediaberichtgeving in maart. De filterbussen, waarop een cyrillische lettercode stond, bevatten vermoedelijk hechtgebonden wit asbest (chrysotiel).
In Nederland geldt zoals bekend sinds 1 juli 1993 een asbestverbod. Bedrijven mogen geen asbest gebruiken, verhandelen, weggeven,opnieuw toepassen of bewerken. De EU kent sinds 2005 een asbestverbod. (Lees ook: ILT neemt honderdduizenden asbesthoudende gasmaskers in beslag)
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.