Veilige werk- en leeromgeving in het MBO

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dijkgraaf stuurt de Monitor Integrale Veiligheid MBO 2023: Sectorrapport door naar de Kamer(s). Dijkgraaf stelt dat is een veilige werk- en leeromgeving een belangrijke randvoorwaarde is voor het onderwijs. 'Zowel studenten als personeel verdienen een omgeving waarin ze zich veilig kunnen voelen tijdens het leren en werken.' Om dat te toetsen is de Monitor Integrale Veiligheid mbo ontwikkeld. Op basis hiervan kan het veiligheidsbeleid ontwikkeld en bijgestuurd worden.

Nuancering

Het veiligheidsgevoel van studenten is licht gestegen tot iets minder dan 81% in 2022. Binnen de studentengroep zijn er verschillen in veiligheidsgevoel op basis van niveau, geslacht, leeftijd en de aanwezigheid van een functiebeperking.
De meerderheid van het personeel in het mbo voelt zich over het algemeen veilig, met een iets veiliger gevoel in Noord- en Oost-Nederland. Instellingen waar personeel zich het onveiligst voelt, bevinden zich voornamelijk in West-Nederland, mogelijk gerelateerd aan grootstedelijke problematiek.
Naast deze globale uitkomsten, bevat de monitor veel nuancering en informatie over specifieke groepen.

Dijkgraaf wil deze verschillen eerst bestuderen voor hij conclusies verbindt aan het rapport.
'De uitkomsten van dit onderzoek behoeven meer duiding en een diepgaandere analyse. Ik hecht eraan de uitkomsten van het onderzoek zoals toegezegd voor de kerst aan de Kamers te sturen. De komende periode zal  k de uitkomsten van de monitor samen met betrokken partijen duiden en bezien welke vervolgstappen nodig zijn. Voor de zomer van 2024 stuur ik uw Kamer een inhoudelijke beleidsreactie op het rapport.'

Lees ook:
de kamerbrief van Robbert Dijkgraaf 
de complete Monitor Integrale Veiligheid MBO 2023 

Bron: Rijksoverheid
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.