Veilig werken met vinylchloride monomeer

Beroepsmatige blootstelling aan vinylchloride monomeer (VCM) kan leiden tot leverkanker. Dit is een risico voor werknemers in de kunststofindustrie die met deze verbinding in aanraking komen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een woensdag 22 februari advies aan de minister van SZW.


Beroepsmatige blootstelling aan vinylchloride monomeer (VCM) kan leiden tot leverkanker. Dit is een risico voor werknemers in de kunststofindustrie die met deze verbinding in aanraking komen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van SZW.

Vinylchloride monomeer wordt gebruikt bij de fabricage van de kunststof PVC (polyvinylchloride). Werknemers die betrokken zijn bij dit proces lopen hierdoor een verhoogd gezondheidsrisico. Als mensen op hun werk gedurende 40 jaar dagelijks aan 65,5 mg VCM per kubieke meter lucht worden blootgesteld, leidt dat volgens de berekening van de Gezondheidsraad tot vier extra gevallen van kanker per 1.000 personen. Bij een blootstelling aan 0,65 mg VCM per kubieke meter lucht gedurende 40 jaar zou dit leiden tot vier extra gevallen van kanker per 100.000 personen.

Het advies biedt de minister van SZW een uitgangspunt voor het vaststellen van een wettelijke grenswaarde voor de blootstelling aan vinylchloride monomeer op de werkplek. De publicatie Vinyl chloride monomer (nr. 2017/01) is uitgebracht in het Engels en heeft een Nederlandse samenvatting.

Bron: Gezondheidsraad

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.