Update OvV-onderzoek naar stalbranden

De Onderzoeksraad heeft een update geplaatst over het onderzoek naar stalbranden. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat op 10 oktober 2019 is gestart. In de periode tussen 2012 en 2020 waren er

jaarlijks gemiddeld 37 stalbranden, waarvan 17 met dierlijke slachtoffers. Daarbij overleden gemiddeld 143.000 dieren per jaar, in totaal bijna 1,3 miljoen.

De gevolgen van een stalbrand zijn vaak desastreus voor dieren in die stal en zeer ingrijpend voor de veehouders. De dieren verbranden levend, stikken door rook of raken ernstig gewond. Dit maakt dat stalbranden vaak emotionele reacties oproepen in de samenleving. Omdat het erop leek dat het aantal stalbranden en het aantal dieren dat daarbij om het leven komt niet afnamen, heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in oktober 2019 besloten een onderzoek naar stalbranden te doen.

Bijna vier jaar na de start van het onderzoek is de OvV met een update gekomen waarin ze laten weten dat de situatie nog niet verbeterd is:
De brandveiligheid van staldieren is nog niet verbeterd en de aanpak van stalbranden stagneert. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). In maart 2021 publiceerde de OvV het rapport ‘Stalbranden’ met aanbevelingen aan de ministers van LNV en BZK, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars om het aantal stalbranden terug te dringen. Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: "De aanbevelingen zijn grotendeels nog niet opgevolgd. Het is belangrijk dat alle partijen de aandacht en urgentie voor dit onderwerp niet laten verslappen."
Het jaar 2020 geldt met 51 stalbranden en 108.794 omgekomen dieren als peiljaar. In 2021 vonden 35 stalbranden plaats en waren er 6915 dierlijke slachtoffers. In 2022 waren er 42 stalbranden en overleden ruim 130.000 dieren als gevolg van stalbranden. Het aantal stalbranden ten opzichte van het peiljaar is dus afgenomen, maar tegelijkertijd steeg het aantal omgekomen dieren sterk. Dit komt onder meer door branden bij pluimveebedrijven. Daardoor kunnen er grote schommelingen zijn in het aantal omgekomen dieren, maar er is nog geen structurele afname.

Bron: Onderzoeksraad

 

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.