Topbestuurders uit de zorg weer met neus in de studieboeken

Ze werken nu als inspecteur-generaal, voorzitter van een raad van bestuur van een ziekenhuis of medisch directeur. Tientallen mensen die ooit zijn opgeleid als arts, maar nooit meer bij een patiënt aan het bed staan, zitten afgelopen weekend weer met hun neus in de studieboeken.

Woensdag (24-5) moeten ze aantonen dat ze de titel arts nog waard zijn. Dan moeten ze een groot examen doen waarin hun vakkennis wordt getoetst. Wie zakt en ook de herkansing niet haalt, raakt zijn artsentitel kwijt. Alle basisartsen in Nederland staan geregistreerd in het BIG-register. Daar staan 350.000 mensen in. Het maakte lang niet uit of ze nog in de praktijk werkten en bijscholing kregen, want ze kregen hun titel voor het leven. Het register raakte hierdoor vervuild, zeiden critici.

Lange aanloop
Daarom moest het op de schop vond het ministerie van Volksgezondheid al in 1997. Uitgangspunt is dat mensen alleen als arts mogen werken als ze relevante ervaring hebben, op de hoogte zijn van de nieuwste behandelmethoden en ontwikkelingen en over bewezen kwaliteit in het vak beschikken. Maar hoe meet je dit? Daarover is lang gesteggeld. Nu, pas 20 jaar later, is men het erover eens.
Voor artsen die ten minste acht uur per week in de praktijk werken, is er geen probleem. Als ze dit kunnen aantonen, behouden ze hun titel. Alle artsen die niet meer aan het bed staan, moeten drie examens maken, woensdag is het eerste. Zo'n 33.000 basisartsen zijn hiervoor opgeroepen.

Een van die artsen die niet meer werkt als arts is de inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Ronnie van Diemen. In 2003 stopte ze als kinderarts.
Van Diemen zit echt te blokken voor haar examen van woensdag. "Het is niet moeilijk, maar wel veel, want het gaat over alle vakken. En veel vakgebieden zijn ook erg veranderd, zoals de genetica. Dat is totaal anders dan in de jaren 70 toen ik studeerde."
Het is hard werken dus en de Inspectie-baas verwacht niet eens dat ze haar artsentitel nog nodig zal hebben. "Maar in mijn functie moet ik de zorg wel van binnen en van buiten kennen, dus daarom is het mooi als ik die titel behoud."

Opgeschoond
En dat blijkt nog een flinke kluif. Op internet staan proefexamens en zonder studeren lijkt een voldoende onhaalbaar. Zo kan het dat sommige van de hoogste bazen in de zorg, met al hun ervaring en werkweken van soms wel 80 uur, nu weer volop studeren.
Op 1 januari 2018 moet het BIG-register voor basisartsen zijn opgeschoond. Dan hebben alle artsen die erin staan ook echt de juiste vaardigheden om patiënten te behandelen.

Bron: NOS




Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.