Toch compensatie voor slachtoffers schildersziekte

Er is hoop voor de 350 patiënten die lijden aan OPS (Organisch Psycho Syndroom), de zogeheten 'schildersziekte'. Een meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op tóch met een schadevergoeding te komen voor deze patiënten. Schilders vormen de belangrijkste risicogroep voor OPS, maar ook drukkers, stoffeerders en autospuiters lopen gevaar. 

Eerder liet het kabinet weten niet van plan te zijn de patiënten te compenseren. Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet weten dat de overheid niet kan bijspringen. Volgens haar is het aan werkgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Uitzonderlijke groep
Maar ook de brancheorganisaties lieten weten geen schadevergoeding te willen betalen aan de mensen die door deze ziekte zijn getroffen. De Kamer wil nu dat het kabinet opnieuw gaat kijken of de patiënten toch een schadevergoeding kunnen krijgen. Een motie daarvoor heeft brede steun: de Kamer wil dat de regering met een eenmalige financiële vergoeding komt uit coulance 'voor deze zeer uitzonderlijke groep.'

De beroepsziekte OPS tast hersenen en het centrale zenuwstelsel aan met mogelijk ernstig geheugenverlies, hoofdpijn en depressies tot gevolg. De aandoening treft vooral schilders, vandaar de bijnaam. Maar ook drukkers, stoffeerders en autospuiters hebben de ziekte opgelopen. Dat komt door een te hoge blootstelling aan oplosmiddelen.

Lees het uitgebreide artikel over OPS in DeVeiligheidskundige 2018-3

Bron: RTL Nieuws
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.