Tegelwippen voor gevorderden

In de Haagse wijk Ypenburg is door bewoners onderzoek gedaan naar het effect van zonwering op het binnenklimaat van woningen. Bij diverse woningen zijn zonwerende maatregelen geïnstalleerd en zijn een zomer lang metingen gedaan. Conclusie: zonwering kan het aantal uren oververhitting tot wel 70% kan tegengaan. Daardoor blijven woningen op een milieuvriendelijke manier langer koel en is een airco niet nodig.

Zie ook de speciale website van dit project.

In hete zomers is het een uitdaging om woningen (en kantoren) koel te houden waardoor steeds meer woningeigenaren overwegen om een airco te kopen. Maar een airco gebruikt veel elektriciteit, is duur in aanschaf en onderhoud en bevat koelmiddel dat zeer slecht is voor het milieu. Het onderzoek in Ypenburg richtte zich op de vraag hoe woningen ook zonder airco oververhitting kunnen tegengaan. De wijk Ypenburg (Vinex locatie uit 2000) is daarvoor heel geschikt omdat er voldoende vergelijkbare woningen zijn.

Berekening

Er is gestart met een modelmatige berekening hoe de woningen opwarmen, dat bleek vooral via instraling van zonlicht door de ramen te zijn. Daarna zijn voor het onderzoek woningen voorzien van zonwerende maatregelen en is een zomer lang gemeten wat het effect was op de temperatuur en luchtvochtigheid in de woningen. Naast de zonwerende maatregelen is ook zomernachtventilatie onderzocht, waarbij ’s nachts koelere buitenlucht door de woning stroomt.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat zonwerende maatregelen tot wel 70% van de oververhittingsuren (aantal uren T>25 ˚C) van woningen voorkomen. Veruit het meest effectief zijn screens, gevolgd door raamfolie en ZHR++-glas (HR++ met extra coating op het glas dat de warmtestraling tegenhoudt). Zomernachtventilatie is een waardevolle aanvulling op zonwering, de deelnemers vonden de frisse binnenlucht in de ochtend erg prettig.
Zonwering kan ook op een natuurlijke manier. Bij één woning zijn 2 terrasbomen van bijna 3 meter hoog geplaatst naast de tuindeuren. Ze zaten vol in het blad en brachten veel schaduw op de ramen en gevel van de benedenverdieping. Ze houden directe warmte van de zon tegen en vergroenen en verkoelen de tuin. In de winter en herfst zijn de bomen kaal en bieden zo de zon de mogelijkheid om de woning te verwarmen.

De resultaten van dit onderzoek lijken ons zeer bruikbaar voor kantoor- en andere bedrijfspanden. Want de mensen die daar werken zullen vast ook de frisse binnenlucht enorm kunnen waarderen.

Bron: Architectuur
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.