Strafrechtelijke uitspraken over dodelijke ongevallen

De afgelopen tijd vielen er weer verschillende strafrechtelijke veroordelingen te noteren wegens bedrijfsongevallen waarbij slachtoffers vielen. Een deel van de verklaring is dat het Openbaar Ministerie een hardere koers vaart.

Op 8 maart veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch de voormalige afvalverwerker Reiling in hoger beroep voor dood door schuld. Het bedrijf kreeg een boete van 130 duizend euro, waarvan 50 duizend voorwaardelijk. Het is verantwoordelijk voor de dood van drie mannen. Zij kwamen om toen ze bij (illegale) waterzuivering bedwelmd raakten. De boete van het Hof is maar iets lager dan de rechtbank eerder oplegde. Er was geen RI&E voor de betreffende installatie. Ook op andere punten schoot het bedrijf ernstig tekort. (lees ook: Ook Hof veroordeelt Reiling Sterksel voor bedrijfsongeval)

Kort daarna veroordeelde de rechtbank Overijssel een mestmixbedrijf en zijn directeur vanwege een dodelijk ongeval bij het schoonmaken van een mestsilo in Makkinga. De rechtbank vond dat de zorgplicht ernstig was verzaakt. Het bedrijf kreeg een boete van 100 duizend euro, de directeur een taakstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar.
Het ongeval dateert van 2013. Het eiste drie levens, een vierde persoon raakte zwaargewond. Mensen werkten in de mestsilo zonder goede uitrusting en zonder goede voorlichting over het bedwelmingsgevaar. De rechtbank oordeelde dat ze ten dode waren opgeschreven als er iets gebeurde, omdat ze de silo niet zonder hulp van buiten konden verlaten. Een van de overledenen is de zoon van de veehouder, die een reddingspoging ondernam. Ook hier was er geen RI&E. Was die er wel geweest, dan was al gebleken dat de gebruikte hulpmiddelen en voorzorgen tekortschoten. Er was ook geen noodplan.

Een andere uitspraak, eind februari, had strikt genomen geen betrekking op een arbeidsongeval. Het betreft de zaak van de hoogwerker die in mei 2015 omviel en een omstander doodde. Dat gebeurde in het kader van een oldtimershow in Oosterwolde (gemeente Oldebroek). Van de vijf volwassenen en acht kinderen die in het bakje stonden, raakten er elf gewond. De bestuurder had toestemming om de hoogwerker te gebruiken, maar was daar niet toe bevoegd. Daarnaast had hij meerdere veiligheidsmaatregelen omzeild of niet genomen. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur, zoals geëist. De voorwaardelijke celstraf van zes maanden die het OM ook nog had geëist, werd niet opgelegd omdat de rechter geen gevaar voor herhaling zag.

Ander beleid
Na de ontploffing van Chemie-Pack in 2011 heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat het vaker tot vervolging zal overgaan van bedrijfsfunctionarissen die verwijtbare schuld dragen aan arbeidsongevallen, en om daarbij ook vrijheidsstraffen te eisen. Boetes worden immers vaak uit de bedrijfskas betaald. Dat heeft in die zaak ook meteen gevolgen gehad, al waren de straffen die de rechter oplegde lager dan het OM had gewild. Het functioneel parket is een gespecialiseerde landelijke afdeling van het OM, die zich bijvoorbeeld ook met georganiseerde misdaad bezighoudt. Het trad op in de zaak van de mestsilo in Makkinga.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.