Stofgerelateerde longaandoeningen

Beroepsmatige blootstelling aan fijne stofdeeltjes is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van longaandoeningen. Interstitiële Longziekten (ILD - Interstitial Lung Disease) is een  verzamelnaam voor ongeveer 150 verschillende longziekten die de werking van de longen kunnen verslechteren, door ontstekingen of het ontstaan van littekenweefsel in de longen.

Als door het ziekteproces het interstitium (de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten) dikker wordt, dan raakt de gasuitwisseling verstoord en wordt het steeds moeilijker om zuurstof op te nemen. De patiënt wordt daardoor toenemend benauwd. Afhankelijk van het type ingeademde stof zijn er verschillende vormen van ‘stoflong’ (pneumoconiose) te onderscheiden. Eén van die vormen is silicose, waar de schade wordt veroorzaakt door kwartsstof.

Kwartsstof (foto: Asbest Magazine)Silicose is een potentieel ernstige en vermijdbare, beroepsgeassocieerde longziekte. Ondanks de bekende gezondheidsrisico’s worden er nog steeds patiënten gediagnosticeerd met silicose. Dit komt doordat beschermingsmaatregelen onvoldoende worden toegepast, terwijl nog steeds silicadeeltjes vrijkomen in een breed scala aan minder bekende industriële processen. De voornaamste maatregel is preventie van blootstelling. Het is relevant om dit ziektebeeld vroegtijdig te herkennen. Dat is lastig, omdat de symptomen lijken op 'normale' benauwdheid door inspanning (irriterende hoest en kortademigheid). Tijdige herkenning voorkomt dat onherstelbare longschade door langdurige blootstelling optreedt en vermindert het risico op complicaties.

Bronnen: Beroepsziekten en NTvG
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.