SP stelt Kamervragen over veiligheid Brabantse chemiebedrijven

SP-kamerlid Eric Smaling (SP) heeft dinsdag in het vragenuur aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld over het bericht van Omroep Brabant dat driekwart van de Brabantse chemiebedrijven veiligheid niet op orde heeft en het wachten is op de volgende ramp. Volgens de omroep werd driekwart van deze bedrijven tijdens inspecties betrapt op minstens een overtreding. De omroep baseert zicht op inspectierapporten uit 2015 en 2016.Vaak gaat het om brandveiligheidssystemen die niet werken, loodsen waar brandgevoelig materiaal wordt opgeslagen en waar geen sprake is van brandbeveiliging, of evacuatieplannen die niet toereikend zijn.

Brabantse chemische bedrijven scoren wat betreft de veiligheid het slechtst in vergelijking met de rest van Nederland. Driekwart van de Brabantse bedrijven werd tijdens de inspecties op minstens één overtreding betrapt. “Dat betekent dat maar een kwart actief bezig is met de veiligheid”, aldus veiligheidsexpert Ben Ale. “De rest interesseert het gewoon niet. Die vinden andere dingen belangrijker, zoals geld verdienen.” 

Volgens Omroep Brabant was het ernstig mis bij Diffutherm in Bladel, Solvay Solutions in Klundert en Remondis in Moerdijk. Bij Diffutherm vonden de inspecteurs het risico op een explosie zo groot, dat een deel van het bedrijf meteen moest worden stilgelegd. Een smeltkast moest worden uitgezet, omdat de situatie te gevaarlijk was. Dat gebeurde ook bij Solvay. Daar moest het sprinklersysteem handmatig aangezet worden bij problemen, terwijl er niet altijd mensen aanwezig waren om dat te doen. Dan zou er dus niets gebeuren als er een brand ontstaat, terwijl in het bedrijf veel explosiegevoelige stoffen verwerkt worden, aldus de omroep.

Niets veranderd?
Het is deze maand zes jaar geleden dat bij Chemie-Pack in Moerdijk een grote brand uitbrak. Sindsdien wordt er veel beter op de veiligheid gelet, maar dat heeft dus nog niet genoeg effect. “Er wordt maar een beetje doorgemodderd”, zegt Ale. Ron Ooms van de inspectie is het daar niet mee eens. “Sinds de grote brand bij Chemie-Pack is er veel veranderd. We mogen tegenwoordig vaker en langer controleren. Er zijn nu ook onverwachte controles, terwijl dat voorheen niet zo was.”
Dat geen enkel bedrijf nog een overtreding maakt, is volgens zowel de inspectie als Ben Ale lastig voor elkaar te krijgen. “Maar het moet veel beter kunnen. 90 procent zonder overtredingen is haalbaar. Die bedrijven hebben toch ook op orde dat het salaris op tijd wordt uitbetaald? Dan moet het met de veiligheid ook kunnen”, aldus Ale. Daar is ook de inspectie het mee eens. "Het aantal overtredingen moet de komende vijf jaar drastisch omlaag kunnen", zegt Ron Ooms.

Bronnen: Omroep Brabant, Arbozone en TweedeKamer
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.