RIVM-onderzoek naar ketenveiligheid in de bouw

In het Arbobesluit (bouwprocesbepalingen) is vastgelegd wat er nodig is om veilig en gezond in ketens te kunnen werken en wie daarvoor verantwoordelijk is. Het RIVM heeft de arbeidsveiligheid in deze keten onderzocht: hoe kijken de verschillende partijen in de keten naar de veiligheid en de bouwprocesbepalingen? Welke problemen, maar ook kansen en successen doen zich voor? Perspectief op veilig werken in de bouwketen - Arbo-professionals uit verschillende sectoren, de Perspectief op veilig werken in de bouwketen - NLA (NLA) en de ketenpartijen in een specifiek bouwproject (de opdrachtgever, de hoofdaannemer en een drietal onderaannemers) laten hun licht hierover schijnen.

Communicatie van groot belang

De verschillende partijen in de keten nemen initiatieven om veiliger te kunnen samenwerken. Communicatie is daarbij van groot belang. Tijdsdruk, de lengte van de keten en geen aandacht voor ongevalsonderzoek zijn volgens de geïnterviewden de belangrijkste knelpunten die de arbeidsveiligheid in gevaar kunnen brengen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de praktijk niet altijd helemaal bekend is met wat de wet bedoelt met een V&G-plan, of wat de vergewisplicht inhoudt.
Een veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) is een eis uit de bouwprocesbepalingen.
De vergewisplicht wil zeggen dat de opdrachtgever voor zichzelf moet nagaan of betrokken werkgevers en zelfstandigen in staat zijn de verplichtingen voor de arbeidsomstandigheden na te komen.

Meer knelpunten, kansen en successen staan in de notitie ‘Drie perspectieven op arbeidsveiligheid in de bouwketen’.

Bron: RIVM

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.