Registratierichtlijn overspanning / burn-out herzien

De originele registratierichtlijn overspanning/burn-out dateert uit 2008. Tijd voor een update! Sinds 2008 is er zowel in Nederland als daarbuiten veel onderzoek over deze aandoeningen gepubliceerd.

Ten opzichte van de originele richtlijn zijn er enkele veranderingen. Ook wordt de bedrijfsarts beter geholpen bij de beoordeling of er sprake is van een beroepsziekte.

In binnen- en buitenland wordt veel onderzoek gedaan naar overspanning en burn-out. In het buitenland wordt de diagnose overspanning echter niet gebruikt. In de Angelsaksische literatuur heeft men het over stress related disorders, distress of adjustment disorder. De laatste benaming, aanpassingsstoornis, wordt ook in Nederland gebruikt en is eigenlijk niet anders dan overspanning. Burn-out staat volop in de belangstelling.

De update is gebaseerd op twaalf studies uit elf artikelen. Van alle psychosociale risicofactoren beschreven in de originele richtlijn is de relatie met  overspanning/burn-out als beroepsziekte bevestigd. De literatuur leverde geen onderbouwing voor nieuwe psychosociale risicofactoren. Maar ten opzichte van de originele richtlijn zijn er wel enkele veranderingen. Bijvoorbeeld:
  • de factor 'sturingsmogelijkheden' is veranderd in 'beslissingsruimte' en uitgesplitst naar de factoren 'taakautonomie' en 'taakvariatie'. 
  • de factor 'hoge inspanning gepaard met lage beloning' bij voldoende blootstelling is op zich al voldoende is om de beroepsziekte overspanning/burn-out te kunnen veroorzaken.
  • andere genoemde factoren kunnen een bijdrage leveren aan het ontstaan.
Om de bedrijfsarts op weg te helpen bij de beoordeling over wel/niet een beroepsziekte is een beslisregel gemaakt en een tabel 'Hulpmiddel inschatting psychosociale risicofactoren' toegevoegd.
Registratierichtlijn
Achtergronddocument

E-learning overspanning / burn-out
De e-learning is speciaal voor bedrijfsartsen ontwikkeld om vaardigheid te verkrijgen in het stellen van de diagnose beroepsziekte overspanning / burn-out. De e-learning is voor 1 punt geaccrediteerd (Accreditatie wordt binnen een maand aan GAIA doorgegeven) en start en eindigt met een toets. Deelname is gratis.

Eerst wordt nagegaan hoe de diagnose overspanning/burn-out kan worden gesteld.
Vervolgens komt de werkgebondenheid aan de orde aan de hand van het NCvB 6-stappenplan.
Tot slot wordt geoefend met casuïstiek.
E-learning Beroepsziekten

Bron: Beroepsziekten.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.