Rapport gepubliceerd over grote woningbrand Amsterdam

Bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar vorige maand een grote brand woedde, zijn verbolgen over het rapport van de brandweer over het incident. Hierin staat onder  andere dat de brand in een hoek van het plafond op de zesde etage begon, maar dat de oorzaak niet kon worden achterhaald.

Joan Muyskenweg AmsterdamOp zaterdagavond 3 juni net na 20.00 uur ontstond brand in het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg, aan de zuidkant van de stad bij de A2. De ruim honderd bewoners bleven ongedeerd. De twintig appartementen op de bovenste verdiepingen raakten onbewoonbaar, de bewoners van de 75 andere appartementen kunnen waarschijnlijk over een paar maanden weer terug,

Toeval

Dat de brand zo groot kon worden, omschrijft brandweercommandant en directeur van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het rapport als een 'toevallige samenloop van omstandigheden'. Er was bijvoorbeeld sprake van een falende blusleiding. Een blusleiding is een stalen leiding die van beneden naar boven loopt in hoge panden om het bluswater van de straat naar de bovenste verdieping te brengen. 'Het falen hiervan heeft het blussen van de brand vertraagd en mede hierdoor kon het vuur zich een tijdlang ongestoord verspreiden', meldt AT5, op basis van het rapport van de brandweer.
Omdat er ook een brand woedde op de Alblasstraat in Amsterdam-Zuid die avond, kwam de brandweer iets later ter plekke. Maar dat was nog steeds binnen de aanvaardbare tijd volgens het rapport.
De brandweer zei meteen al dat het vuur zich via de muur naar boven verspreidde, waardoor het dak binnen de kortste keren in lichterlaaie stond. Veel wind, brandbaar isolatiemateriaal en de falende blusleiding bemoeilijkten het blussen.

Lessen voor vergelijkbare situaties

Volgens het rapport 'zijn onderhoud en een goede bouwkundige en installatietechnische uitvoering noodzakelijk. Maar ook al was de uitvoering volledig op orde, dan nog sluit de huidige regelgeving een brand als deze niet volledig uit. Dat lukt immers alleen als een brand op het dak niet mogelijk is. De huidige wet- en regelgeving biedt onvoldoende handvatten, omdat deze voornamelijk uitgaat van het beheersbaar houden van een brand in een brandcompartiment. Om te voorkomen dat een brand op/in het dak zich snel kan uitbreiden, moet het gehele dak (inclusief isolatie) moeilijk brandbaar zijn.'

Lees het volledige Rapport brand Joan Muyskenweg

Bronnen: NOS en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.