Politiebonden dienen klacht in bij Arbeidsinspectie

De vier politiebonden hebben dinsdag (14-3) een officiële klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie over het communicatiesysteem C2000. Het systeem waar veel hulpdiensten onderling mee communiceren hapert regelmatig en nu "is de maat vol", zegt Maarten Brink, woordvoerder van politiebond ACP.

Door de problemen konden agenten tijdens een klopjacht op overvallers in het Brabantse Rijsbergen vorige week niet goed met elkaar communiceren. 'Het is de lifeline voor politiemensen', zei Brink hier eerder over. 'Zij moeten daarop kunnen vertrouwen.'
De situatie liep uiteindelijk met een sisser af. Dat alles goed is afgelopen, is volgens de politiebonden een wonder te noemen. Essentiële informatie over de overval kwam vanwege de problemen met het C2000-systeem niet bij de politiemensen op straat of in de meldkamer terecht. Ook lukte het doorgeven van posities van agenten op straat onderling en aan de meldkamer niet. Dit was het gevolg van een "haperend C2000" netwerk, waarvan het falen "al jarenlang bekend is" bij zowel de korpsleiding als het ministerie, schrijven de bonden in de brief.

Heetst van de strijd

Dit voorbeeld van het slecht functionerende communicatienetwerk staat volgens politiebond ACP niet op zichzelf. 'Afgelopen donderdag was helemaal geen incident, maar een structureel probleem van vele jaren', zegt woordvoerder Maarten Brink. Bij de ACP hebben zich de afgelopen dagen talloze collega’s gemeld met soortgelijke verhalen. 'Het rijtje is bijna anderhalve A4 lang, de verhalen komen uit heel Nederland. Er zijn zelfs politiemensen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte.'
In de brief schrijven de bonden dat C2000 de hulpverleners soms "in het heetst van de strijd volledig in de steek laat. Dit is voor ons en onze achterban, volstrekt onacceptabel. C2000 is daarmee door elke grens van betrouwbaarheid gezakt. Er ontstonden daadwerkelijk levensgevaarlijke situaties." De bonden eisen dat minister Yesilgöz en korpschef Van Essen per direct maatregelen nemen.

Storingen

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de problemen met het communicatiesysteem inderdaad ernstig. 'C2000 moet gewoon functioneren. Het is van groot belang voor hulpverleners', laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt het daarom goed dat de politie en de meldkamers het probleem met urgentie onderzoeken. Het C2000-netwerk vertoont in het hele land haperingen, maar volgens de ACP zijn er duidelijke hotspots waar de verbinding hapert. Eén daarvan is Rijsbergen en omgeving.

NOOVA

Er wordt intussen gewerkt aan een opvolger voor het C2000-systeem, dat door alle hulpdiensten gebruikt moet gaan worden. Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem (werktitel: NOOVA) in 2025 in gebruik wordt genomen. In mei van dat jaar loopt ook het huidige contract voor C2000 af, al kan dat nog met twee jaar verlengd worden. Gezien het grote belang van goed functionerende communicatie tussen hulpverleners moeten de twee systemen een tijdje naast elkaar blijven draaien. Aan NOOVA wordt ‘heel hard gewerkt’, aldus het ministerie.

Geen excuses meer

Dit gaat volgens de bonden niet snel genoeg. Ze wijzen op een mogelijk alternatief dat bekend staat als "gap filler", waarvan momenteel een pilot draait in Brabant. 'Dat is een hulpmiddel die met de nodige financiën tot een helpende maatregel kan leiden', vertelt Brink. De bonden hopen dat Yesilgöz samen met de korpsleiding hier prioriteit aan gaat geven. Want, zo schrijven ze: ‘Dit kan en mag in de toekomst niet meer gebeuren. Er is geen tijd meer te verliezen aan nieuwe onderzoeken, analyses en andere vertragende zaken. Wat ons betreft is er geen enkel excuus om maatregelen uit te stellen.’

Volgens ACP-voorzitter Wim Groeneweg ontstaan door het niet goed functioneren van het systeem gevaarlijke omstandigheden voor politiemensen. 'Voor een politieman is het communicatiemiddel bijna net zo belangrijk als het wapen. Al jaren hebben wij klachten ingediend bij de korpsleiding en de minister, maar dat heeft niet geholpen, dus rest ons niets anders dan een officiële klacht indienen bij de Arbeidsinspectie.'

Bronnen: NOS en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.