Politie worstelt met verbetering C2000-netwerk

Het is de vraag of de problemen met het C2000-netwerk voor de deadline van 8 juni zijn verholpen. Op slechts 11 van de 31 plekken zijn de dekkingsproblemen opgelost, schrijft justitieminister Dilan Yesilgöz in een brief aan de Tweede Kamer.

Politie en justitie zijn vorig jaar september door de Arbeidsinspectie op de vingers getikt. Door de vele problemen in het C2000-netwerk kunnen politieagenten hun werk niet veilig uitvoeren. Via dat netwerk communiceren de politie en andere hulpdiensten met hun portofoons.
Het netwerk heeft veel last van storingen. Daarnaast zijn er veel plekken zonder dekking. Op die plekken zijn politieagenten onbereikbaar voor elkaar en voor de meldkamer. Dat is vooral gevaarlijk als agenten in een noodsituatie terechtkomen. Daarnaast blijkt uit het rapport van de Arbeidsinspectie dat agenten het netwerk niet altijd op de juiste manier gebruiken. Ook daardoor ontstaan regelmatig problemen.

Haast

De Arbeidsinspectie heeft de korpsleiding van de politie als werkgever tot 8 juni de tijd gegeven om al deze problemen op te lossen. De korpsleiding moet er voor die tijd voor zorgen dat agenten hun werk veilig kunnen uitvoeren. De inspectie kijkt niet naar de technische verbeteringen die worden doorgevoerd, maar controleert wel of politieagenten hun werk veilig kunnen uitvoeren.

Verbeteringen

Het oplossen van de dekkingsproblemen kost veel tijd, schreef justitieminister Yesilgöz in de brief aan de Tweede Kamer. Door alle procedures duurt het vaak minimaal een jaar voordat ergens een antenne gebouwd mag worden. Sinds kort worden daarom ook antennemasten van mobiele telecomaanbieders gebruikt om C2000-antennes in te plaatsen. Daardoor kunnen dekkingsproblemen soms sneller opgelost worden dan voorheen.
De dertien meldkamers van de politie in ons land worden daarnaast uitgerust met een nieuw zogenoemd radiobediensysteem. Via dat systeem wordt de communicatie op het C2000-netwerk aangestuurd. Het systeem moet voorkomende communicatieproblemen oplossen.
Eind vorig jaar werd het nieuwe systeem door vier meldkamers gebruikt. Sinds 30 januari wordt iedere week een meldkamer op het nieuwe systeem overgezet.

De Arbeidsinspectie wil niet ingaan op vragen of de korpsleiding op het juiste spoor zit om op 8 juni aan de eisen te voldoen. "Omdat we midden in een handhavingstraject zitten, kunnen we nu geen inhoudelijke mededelingen doen over deze zaak", legt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie uit.

Bron: NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.