De technische storing in het watersysteem van Chemelot is verholpen. Aan het begin van de middag is begonnen met de opstart van de preventief stilgelegde fabrieken. Dit is een gefaseerd proces dat een of twee dagen kan duren. De opstart van de fabrieken kan gepaard gaan met licht- en geluidsoverlast in de omgeving.
Vanwege een langdurige storing in het watersysteem, is bij Chemelot uit voorzorg het afschakelplan in werking getreden. Dat houdt in dat alle fabrieken gecontroleerd uit bedrijf werden genomen. Dit proces is gestart op 28 november rond 21.30 uur.
Zo'n 45 van de 60 fabrieken op het Chemelot-terrein bij Geleen zijn stilgelegd vanwege de storing in het systeem met gedemineraliseerd water.
Dat gebeurt uit voorzorg, zei een woordvoerder. Er is geen gevaar voor de omgeving. Het is vooral een financiële strop voor de bedrijven, die kan oplopen tot enkele miljoenen euro's.
Julianakanaal
De storing deed zich voor bij de watervoorziening; de hoeveelheid water liep terug. Als er te weinig water is, kan niet voldoende stoom worden geproduceerd voor de productieprocessen.
Chemelot gebruikt ieder uur grote hoeveelheden water. Het meeste komt uit het Julianakanaal. Dat wordt in een zogeheten flocculator gereinigd. Vervolgens wordt het naar het industrieterrein gepompt, waar het wordt gebruikt als koel- en bluswater.
Twee fabrieken van USG Industrial Utilities maken er ook gedemineraliseerd water van voor productieprocessen. De fabrieken gebruiken samen ongeveer 1650 ton van dat zogeheten demiwater per uur.
Milieu
Fakkelen dient om fabrieken veilig te laten draaien. Zo voorkomt Chemelot dat gassen die vrijkomen omdat het proces niet verloopt als zo moeten, verbranden. Daardoor komen ze niet in het milieu terecht.
Dat gebeurt bij de zogeheten naftakrakers: dat zijn grote 'fornuizen' waarin het olieproduct nafta onder hoge druk en hoge temperaturen wordt gekraakt tot verschillende producten die onder meer als grondstof dienen voor de kunststoffenindustrie.
Het is nog nooit eerder gebeurd dat het productieproces is stilgelegd. Het kost dagen voordat alles weer gewoon werkt.
Bronnen: NOS en Chemelot.nl