Opmerkelijke uitspraak in Belgische asbestzaak

In een opmerkelijk vonnis heeft de Brusselse rechter het bekende bedrijf Eternit veroordeeld voor het opzettelijk ziek maken van asbestslachtoffer Eric Jonckheere (65). 'De kans op kankers was zo groot dat het bedrijf wist dat er slachtoffers zouden vallen. Maar dat werd aanvaard.'

Jonckheere heeft de strijd van zijn moeder, die ooit 'zwijggeld' weigerde en naar de rechter trok, overgenomen. Zowel beide ouders als 2 van zijn 4 broers zijn overleden aan longvlieskanker. Hijzelf was er gelukkig tijdig bij en wordt na radio- en chemotherapie nu met immunotherapie behandeld.

Uitzondering

Het vonnis is een precedent. Jonckheere heeft eerder ook al een tegemoetkoming gekregen van het Asbestfonds, dat sinds 2007 bestaat om slachtoffers financieel bij te staan. Zo’n tegemoetkoming maakt verdere gerechtelijke stappen tegen Eternit in principe onmogelijk. Met één uitzondering: als er een opzettelijke fout werd gemaakt. En net dat is wat de rechter nu heeft bepaald.

Eternit moet vanaf midden jaren 60 hebben geweten dat de manier waarop asbest werd gebruikt enorme gezondheidsrisico’s inhield voor het eigen personeel, de families en de omwonenden. Toch bleef het bedrijf op dezelfde – “hoogst lucratieve” – manier doorwerken “zonder ook maar de minste beschermingsmaatregel”. Meer zelfs, Eternit probeerde de schadelijke gevolgen “te minimaliseren en te verdoezelen, en wetgevende inspanningen te saboteren”. De rechter noemt het “bedrog om zichzelf een financieel voordeel te verschaffen”.

Met opzet

In het vonnis wordt het handelen van Eternit vergeleken met dat van een terrorist die een gebouw laat ontploffen zonder na te gaan of er mensen aanwezig zijn. Ook hij is verantwoordelijk als er doden of gewonden vallen. En met iemand die een hiv-besmetting verzwijgt en onbeschermde seks heeft. Het is niet de bedoeling een partner ziek te maken, maar als het gebeurt, zal het toch als “opzettelijk” worden aanzien.

Eternit heeft maandag meteen verklaard niet akkoord te gaan met het vonnis en beroep aan te tekenen. De manier waarop de rechter “opzet” interpreteert, is volgens het bedrijf onwettig. Het bedrijf heeft zich naar eigen zeggen altijd gehouden aan de wetten en de beschikbare wetenschappelijke kennis. 'Op deze manier worden de basisprincipes van het Asbestfonds – een snelle en eerlijke vergoeding van alle slachtoffers – op de helling gezet.'

Bron: Nieuwsblad.be
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.