Ook de 'bazen in maatpak' van Chemours worden strafrechtelijk onderzocht

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf Chemours. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens ruim 3500 mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden. Zij beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk PFAS in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht.

Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours in 2018 al aansprakelijk voor de PFAS-schade in hun gemeenten. Een rechter oordeelde recent in een tussenvonnis dat Chemours aansprakelijk is voor schade door de uitstoot van PFOA, een PFAS-soort, tussen 1984 en 1998. Het is nog niet bekend wanneer het eindvonnis in deze zaak volgt.
Lees ook Chemours aansprakelijk gesteld voor milieuschade

Chemours laat in een schriftelijke reactie weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Ook ziet het bedrijf het als zijn taak "om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren."

Bedrijfsleiding mogelijk aansprakelijk gesteld

Het onderzoek wordt uitgevoerd door milieudienst DCMR, de politie en inspectiedienst ILT. "Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten", staat in een verklaring van het OM.
In het onderzoek wordt ook bekeken in hoeverre de bedrijfsleiding aansprakelijk is voor de gevolgen.
Het OM denkt dat het onderzoek zeer complex is en verwacht dat de onderzoekers zeker meer dan een jaar nodig hebben.

Ficq hekelt 'bazen in maatpak'

Advocaat Ficq schrijft op LinkedIn dat ze het een 'geweldige en terechte beslissing' vindt van het OM. 'Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat.'
Ficq zegt dat niet mag worden gespeeld met het welzijn en de gezondheid van mens en milieu. 'Als dat wel gebeurt, zullen de bazen in maatpak te maken krijgen met het strafrecht. En ja, dit geldt ook als waarschuwing voor andere bedrijven.'

Bronnen: NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.