OM eist 2,4 miljoen euro boete voor explosie bij Shell Moerdijk

Het Openbaar Ministerie heeft de maximale boete van ruim 2,4 miljoen euro geëist vanwege een explosie bij Shell op het industrieterrein Moerdijk in juni 2014. Boven op die eis komt nog eens 250.000 euro voor een lekkage van het gevaarlijke gas ethyleenoxide, die twee maanden heeft geduurd. Dat gebeurde doordat een klep na reparatiewerkzaamheden niet goed was afgesloten.

Het OM eist de hoogste boete voor de explosie, omdat het vindt dat Shell er niet alles aan heeft gedaan om de ontploffing te voorkomen. Daardoor heeft het bedrijf werknemers en mensen in de omgeving in gevaar gebracht. De officier van justitie zegt dat het personeel en de omgeving van de fabriek in Moerdijk bij de explosie "door het oog van de naald zijn gekropen".
De explosie op 3 juni 2014 was in de wijde omtrek te horen. Na de ontploffing brak een grote brand uit, die pas na uren was geblust. Bij het incident raakten twee mensen lichtgewond.

Te weinig lessen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vond eerder dat het bedrijf zich onvoldoende bewust was van de risico's. Ook werden interne procedures niet goed gevolgd en waren te weinig lessen getrokken uit eerdere incidenten. (lees het complete onderzoek van de OvV 'Explosies MSPO2 Shell Moerdijk')

OM: Veiligheid had geen prioriteit bij Shell
De officier van justitie stelde dat Shell de veiligheid en het milieu geen prioriteit gaf en eiste daarom de hoogst mogelijk boete. Zo waren de gehanteerde procedures volgens het OM niet goed genoeg, werden die niet nageleefd en gecontroleerd en waren die bovendien niet of onvoldoende op elkaar afgestemd.
Daardoor, zo stelde de officier, zijn de werknemers en de omgeving van de fabriek in Moerdijk bij de explosie "door het oog van de naald gekropen". Het had anders kunnen aflopen. "Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Shell Nederland Chemie B.V. te Moerdijk geweest, maar simpelweg geluk."
De rechter constateerde bovendien dat Shell een strafblad van twaalf pagina's heeft. "Dat kan de indruk wekken dat u het minder nauw neemt met verontreiniging van de bodem en de lucht."

'Onverwacht'
Directeur Richard Zwinkels van Shell erkent dat het bedrijf de incidenten had moeten voorkomen. "We doen daar alles aan en zijn het daarom niet eens met alle strafrechtelijke verwijten. Deze explosie gebeurde onverwacht."

Bronnen: Nu.nl en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.