Nieuwe praktijkrichtlijn om brandveiligheid eenvoudiger te maken

Dankzij een vereenvoudigde rekenmethodiek en een heel aantal voorbeelden kunnen bedrijven met de nieuwe NPR 6668 zelf WBDBO-berekeningen maken voor eenvoudige situaties, zonder daarvoor een specialist in te hoeven schakelen. Verder geeft de praktijkrichtlijn een nadere toelichting op de complexe rekenmethodiek die in de NEN 6068 beschreven is met als doel de algemene kennis op gebied van brandveiligheid te vergroten.

Branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) is de ‘kortste tijd die een brand nodig heeft om zich uit te breiden van een ruimte naar een andere ruimte’. De definitie van de WRD uit NEN 6075 lijkt hierop, namelijk de ‘weerstand tegen verspreiding van rook van de ene ruimte naar een andere ruimte’. In beide definities gaat het dus om eisen tussen ruimten onderling.


NEN heeft een nieuwe praktijkrichtlijn gepubliceerd, de NPR 6668:2023. Deze praktijkrichtlijn geeft een toelichting op de NEN 6068, die over de bepaling van de WBDBO tussen ruimtes gaat. Reden voor de het opstellen van de NPR was het rapport van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB) van 30 maart 2020. Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower. Uit het rapport bleek dat er behoefte was aan een nadere toelichting op de globale achtergronden waar de berekeningsmethodiek van NEN 6068 op gebaseerd was. Ook is er behoefte aan meer inzicht in de factoren die van invloed zijn op berekeningen met betrekking tot het risico op brandoverslag.

'Naar aanleiding van een aantal incidenten, waarvan de brand in de Grenfell Tower de grootste was, is geconcludeerd dat het met de algemene kennis op gebied van brandveiligheid matig gesteld is in Nederland', vertelt Marc Mergeay, Consultant Bouw bij NEN. 'De ATGB adviseerde om iets te doen aan kennisverbreding op gebied van brandveiligheid en dat is de NPR 6668 geworden, die als toelichting dient op de complexe NEN 6068.'

Rekentool

De NPR bevat een vereenvoudigde rekenmethode met bijbehorende rekentool voor brandoverslag voor simpelere situaties waarmee ook niet-specialisten uit de voeten zouden moeten kunnen. Mergeay: 'De NEN 6068 is een vrij academische norm met daarin veel rekenmethoden die niet bepaald eenvoudig zijn. Vaak komt het erop neer dat de echt gespecialiseerde adviesbureaus deze berekeningen moeten doen. De NPR en de bijbehorende rekenmethode is met name geschikt voor de wat minder complexe situaties, zoals de inrichting van een woonwijk, waarbij de woningen niet zo dicht op elkaar mogen komen te staan dat brand zomaar van de ene woning op de andere kan overslaan.'
Ter ondersteuning bevat de NPR een groot aantal rekenvoorbeelden die de toelichting vertalen naar de praktijk. 'Met de tool en voorbeelden kun je op een vrij toegankelijke manier bepalen of je aan de regels op gebied van brandveiligheid voldoet', aldus Mergeay. De rekentool inclusief instructie is hier te vinden.

Wijziging NEN 6068

Als gevolg van de nieuw NPR is ook de NEN 6068 gedeeltelijk gewijzigd en zijn beiden met elkaar in lijn gebracht. Belanghebbende partijen kunnen tot 1 november 2023 online commentaar indienen op beide documenten via www.normontwerpen.nen.nl 
Wijzigingen
Een aantal belangrijke wijzigingen in de NEN 6068 zijn:
  • De formulering van openingen en semi-openingen is aangepast om de toepasbaarheid van het normontwerp (ook voor vergunningverlening) te verbeteren.
  • De definities zijn uitgebreid, aangepast, verder verduidelijkt (de verduidelijkingen uit NPR 6668:2022 zijn deels overgenomen) en aangepast aan de nieuwe werkwijze voor openingen en semi-openingen.
  • In de verduidelijking is opgenomen dat het branduitbreidingstraject met de laagste waarde voor de WBD, WBO of combinatie van WBD en WBO bepalend is voor de aanwezige WBDBO.
  • Er is een werkwijze toegevoegd over hoe om te gaan met magazijnstellingen, tussenvloeren en entresolvloeren zonder noemenswaardige brandwerendheid.
  • De informatieve bijlage F is uitgebreid met een instructie over hoe men de brandoverslagberekening, en de maatregelen die daaruit voortvloeien om brandoverslag volgens deze norm te voorkomen, kan rapporteren.
Bron: Bouwwereld.nl, ATGB en NEN
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.